Anlık Bildirim

Enerjide yeni kazanç kapısı deniz akıntıları olabilir

Denizlerdeki dalga ve akıntılar, enerji üretmenin yeni yolu olabilir. Bu konuda yıllarca çeşitli araştırmalar yapıldığını zaten biliyorduk ancak artık ticari birer ürün haline gelmeye başlıyor.

deniz akıntılarından eneri üretmek Tam Boyutta Gör

Dünyamızın her yerinin enerji dolu olduğunu içinde bulunduğumuz yüzyılda fark ettik ama bundan enerji çıkarmada şimdilik sadece güneş ve rüzgarda az çok başarılı olabildik. Denizlerimizde ise kısıtlı kapasitede deniz üstü rüzgar türbinleri bulunmakta o kadar. Denizdeki dalga ve akıntılar konusunda çalışmalar yürüten Minesto isimli şirket ise bu konudaki çalışmaları epey öteye taşıyarak ticari alanda da çıktı elde etmeyi başardı.

Firmanın uçurtma dizaynı dediği uçak benzeri aygıt ile deniz içinde sekiz çizerek enerjiden maksimum şekilde yararlanmayı başarıyor. Düşük hızlardaki akıntılarda bile akıntıdan fazlasını enerji olarak üretebilmekte.

Sistem, üzerinde bulunan dümen ve yönlendiricilerin bir aşağı bir yukarı hareket etmesi prensibiyle çalışıyor. Şimdilik sadece Fareo Adaları'nda efektif olarak 2 x 100 kW sistemler kurulmuş. Ada yönetimi ile de 10 MW’lık bir anlaşma imzalanmış durumda ve üstüne 20 MW opsiyon anlaşması yapılmış.

deniz akıntılarından eneri üretmek Tam Boyutta Gör

Soldaki 50kw'lık küçük, sağdaki ise 1.2mw'lık en büyük model.

 

Adalar yönetimi bu enerji kaynağını rüzgar ve güneşin yerine tercih etmesindeki en büyük neden diğer enerji kaynaklarının tam tahmin edilememesi ve büyük depolama tesislerinin ihtiyacı. Halbuki gelgit akımından sağlanan enerji büyük oranda tahmin edilebiliyor.

Firmanın kendi tasarımı olan Dragon Sınıfı yeni ürünü ile 50 kW’dan 1.2 MW’a kadar tek seferde ihtiyaca göre enerji üretebilen boyutlarda üretim yapılabiliyor. En büyük 12 metrelik kanat açıklığına sahip modelin ise 1.2 MW üretmesi deniz altında şimdiye kadar tek seferde üretilen en büyük enerji türbini olacak.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim