Anlık Bildirim

ABD Hava Kuvvetleri, roket üreticileriyle 2.2 milyar dolarlık sözleşme imzaladı

ABD Hava Kuvvetleri, ülkedeki roket üreticilerinin ürünlerinden emin olmak için Blue Origin, Northrop Grumman ve United Launch Alliance ile sözleşme imzaladı.

ABD Hava Kuvvetleri, roket üreticileriyle 2.2 milyar dolarlık sözleşme imzaladı Tam Boyutta Gör
 

ABD Savunma Bakanlığı, uzay misyonlarında ve fırlatma operasyonlarında Amerikan şirketleri tarafından geliştirilen motorları ve roketleri kullanmak için bir ödül programı başlatmıştı. Program kapsamında Hava Kuvvetleri ülkenin üç roket üreticisiyle anlaşma imzaladı. Blue Origin, Northrop Grumman ve United Launch Alliance(ULA) ile imzalanan anlaşma ile her şirkete belli bir miktar finansal destek sunulurken şirketlerin ürünlerini geliştirmesi isteniyor.


2.2 milyar dolar ödeme yapacak 

Roket geliştirmek ve ABD hükümetine/ordusuna ait yükleri uzaya taşımak için şirketlerle anlaşma imzalayan Hava Kuvvetleri; Blue Origin'e 500 milyon dolar, Northrop Grumman 791 milyon dolar, ULA'ya ise 967 milyon dolar ödeme yapacak. Bu ödemenin karşılığında Blue Origin'in New Glenn roketini, Northrop Grumman'ın OmegA roketini ve ULA'nın Vulcan roketini geliştirmesi gerekiyor. 2016 yılında benzer bir ödül programından faydalanan SpaceX ise bu kez herhangi bir finansal destek alamadı.


Amazon'un kurucusu Jeff Bezos tarafından kurulan Blue Origin, tekrar kullanılabilir roketi New Glenn'i 2016 yılında tanıtmıştı. SpaceX'in Falcon 9 roketlerinden iki kat daha güçlü olduğu belirtilen New Glenn için Blue Origin ilk fırlatma yılı olarak 2020'yi işaret ediyor. ABD Hava Kuvvetleri ise New Glenn'in 31 Aralık 2024 tarihine kadar askeri görevlerde kullanıma hazır hale gelmesini istiyor.


Hava Kuvvetleri'nin açıklamasının ardından konuyla ilgili düşüncelerini Twitter üzerinden paylaşan Jeff Bezos, New Glenn roketine olan güvenleri için Hava Kuvvetleri'ne teşekkür etti. Ulusal güvenliğe yönelik hizmet sunmaktan mutluluk duyduklarını belirten Bezos, uzaya güvenilir erişim sağlamayı taahhüt ettiklerini de ekledi. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim