Anlık Bildirim

Çin hipersonik uçakları test etmek için rüzgar tüneli inşa etti

Çinli CCTV kanalının aktardığı bilgilere göre Çin, yaklaşık 7 milyon dolarlık harcama ile hipersonik uçakların test edilebileceği bir rüzgar tüneli inşa etti.

Çin hipersonik uçakları test etmek için rüzgar tüneli inşa etti Tam Boyutta Gör
 

Hayal etmesi güç hızlara ulaşarak saatlerce sürebilen uzun uçak yolculuklarını dakikalara indirebilecek olan hipersonik uçaklar henüz geliştirilme aşamasında. Bu uçakları daha çok askeri amaçlı kullanım için geliştiren Çin ise hipersonik uçakların geliştirilmesindeki eksikliklerin ticari üretime başlanmadan önce tespit edilmesi adına bir rüzgar tüneli inşa etti. JF-12 ve Hyper Dragon olarak adlandırılan ve 2012 yılında inşasına başlanan hipersonik rüzgar tüneli ile ilgili ilk görüntüler ve bilgiler geçtiğimiz günlerde Çin'in CMTV kanalında paylaşıldı.


Hipersonik Uçaklar ve Füzeler Test Edilecek 

Hipersonik uçaklar, uçuş esnasında 5 Mach değerine yani saatte 6 bin kilometre hızın üstüne ulaşabiliyor. Bu durumda standart yolcu uçaklarına göre daha yüksek sıcaklık değerlerine ulaşan hipersonik uçakların geliştirilmesinde kullanılan malzemelerin dayanıklılığını test edilmesi için farklı yöntemlerin izlenmesi gerekiyor. Çin Bilim Akademisi tarafından 46 milyon yuan(yaklaşık 7 milyon dolar) karşılığında inşa edilen hipersonik rüzgar tüneli ise 2.5 metre genişliği ve 265 metre uzunluğu ile hipersonik uçakların yaklaşık 7,680 km/s hızına ulaşabilmesine imkan tanıyor. Bu hızla hareket eden uçağın ulaştığı sıcaklık ise 3000 dereceye yaklaşıyor. Böylece Çinli yetkililer hipersonik uçakları gökyüzünde test etmeden önce uçakların yaşayabileceği sorunları tünel aracılığıyla görme imkanına kavuşuyor.


Çin Bilim Akademisi'nden bir araştırmacı olan Jiang Zonglin, "benzeri görülmemiş" rüzgar tünelinin gelişmiş uçaklar üretmek için son derece faydalı olduğunu vurgulayıp tüneli bir ''kuluçka makinesi'' olarak adlandırırken kendisinin ve ekibinin her iki günde bir bir deney gerçekleştirdiğini açıkladı. Her bir deneyin 100 milisaniye kadar sürdüğünü belirten Zonglin, ayrıca Çin'in  şu anda ses hızının beş katına kadar hızlı seyahat edebilen bir süpersonik ticari uçak geliştirdiğini de duyurdu. Zonglin'in bahsettiği hızda hareket eden bir uçak şu an yaklaşık 14 saat süren Pekin-New York uçuşunu 2 saatte tamamlayabilir.


Tabi ağırlıklı olarak askeri amaçlara hizmet edeceği düşünülen bu tünelin sadece ticari uçak geliştirmede değil aynı zamanda nükleer savaş başlıkları taşıyan füzelerin de test edilmesi için kullanılabileceği düşünülüyor. CMTV'nin yayının sonlarına doğru füzelere ait görüntüleri paylaşması da bu tahminleri doğrular nitelikte. Tabi görüntülere karşılık Çinli yetkililerin resmi bir açıklama yapmaması ve Zonglin'in bahsettiği değerlerin şu an için oldukça yüksek olması haberin bir propaganda niteliği taşıyor olabileceği ihtimalini de akıllara getiriyor.

Çin'in CMTV kanalında yayınlanan görüntüleri aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz: 
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim