Anlık Bildirim

Çocuklar robotların baskısına karşı yetişkinlerden daha hassas

Alman ve İngiliz araştırmacılar tarafından yapılan çalışmaya göre çocuklar, robotların baskılarına dayanmakta güçlük çekiyor. İlginç çalışmanın detayları haberimizde.

Çocuklar robotların baskısına karşı yetişkinlerden daha hassas Tam Boyutta Gör
 

''Arkadaşın camdan atlasa sen de mi atlayacaksın?'' sorusunu muhtemelen hepimiz duymuşuzdur. Çocukların; arkadaşlarının davranışlarını taklit etmesini ve arkadaş baskısına dayanamamasını özetleyen bu soru günümüzde ''Robot camdan atlasa sen de mi atlayacaksın?'' sorusuna dönüşebilir zira geçtiğimiz günlerde sonuçları paylaşılan bir araştırmaya göre çocuklar, robotların davranış ve baskılarına karşı son derece hassas.


Robotlara uyum sağlıyorlar 

Alman ve İngiliz araştırmacıların öncülüğünde yürütülen çalışmada Asch deneyinin farklı bir versiyonu çocuklar üzerinde uygulandı. Deneyin orijinal halinde araştırmacı; katılımcıya ve deneyin farkında olan 5 diğer kişiye basit bir görsel değerlendirme sorusu sorup doğru cevabı sırayla söylemelerini ister. İlk iki soruda katılımcı ve diğer 5 kişi doğru cevabı verir. Üçüncü soruda ise soru çok basit olmasına karşılık diğer 5 kişi yanlış cevabı verir. Bu kişilerin verdiği cevaptan etkilenen katılımcı da cevaptan emin olmasına rağmen doğru cevabı vermek yerine diğer 5 kişiye uyar ve yanlış cevabı verir. Sosyal psikolog Solomon Asch bu çalışma ile insanların grup davranışlarına uyma eğilimini ortaya koymuştur.


Çocuklara yönelik çalışmada ise yaşları 7 ila 9 arasında değişen 43 çocuk önce bir dizi basit görsel soruya tek başına cevap verdi. Daha sonra çocukların her biri 3 adet robotla birlikte sorulara yanıt vermeye başladı. Robotların yanlış cevap vermesini sağlayan araştırmacılar, çocukların robotlardan etkilendiğini ve cevaplarında doğruluk oranının azaldığını tespit etti.


Araştırma sonuçlarına göre çocuklar, sorulara tek başına yanıt verdiklerinde yüzde 87 oranında doğru cevaba ulaştı. Robotlarla birlikte sorulara yanıt verildiğinde ise bu oran yüzde 75'e düştü. Üstelik çocukların verdiği yanlış cevapların yüzde 74'ü robotların verdiği yanlış cevaplarla aynıydı. Yani çocuklar 3 robotun da aynı cevabı vermesi üzerine robotlara güvendi ve yanlış cevabı seçmek zorunda hissetti. 


Yetişkinler etkilenmedi 

Aynı uygulama çalışmaya katılan 60 yetişkin üzerinde de test edildi ancak yetişkinler robotların verdiği cevapları umursamadan kendi tercihlerini yapma eğilimi gösterdi. Araştırmacılar bu sonucun aslında pek de şaşırtıcı olmadığını belirtiyor zira çalışmada kullanılan Nao isimli robot, yetişkinler için oyuncak gibi göründüğünden yetişkinleri etkilemesi oldukça zor. Çocuklar ise bu sevimli robota sempati duyup robota daha fazla güvenmiş olabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim