Anlık Bildirim

Derin deniz yumuşakçalarını yakalaması için robot kol geliştirildi

Harvard Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği robot kol, derin denizlerdeki yumuşacık canlıların daha kolay incelenmesine olanak sunuyor. Cihaz ilk testi başarıyla geçti.
Derin denizler, doğal hayatı incelemek için zorlu yerlerdir. Hele bir de denizanası gibi yumuşakçaları incelemek istiyorsak iş gittikçe güçleşir. Hem yakalaması zordur hem de yakalayınca istemeden de olsa zarar verebiliriz. Çoğu derin deniz canlısının bedeni narindir.
Bu sorunları çözüp araştırmacılara yardımcı olmak iddiasıyla bir robot kol geliştirildi. İşin başında Harvard Üniversitesi'nden Zhi Ern Teoh ve arkadaşları var.
Kavrayıcı robot, bir sualtı aracına takılarak uzaktan kumanda edilebiliyor. Ekip cihazı bir akvaryumda ve Kaliforniya'daki bir sualtı kanyonunda test etti. Robot kol başarılı bir şekilde kalamar, denizanası ve ahtapot yakaladı. Ancak yakalanan hayvanları inceleyebilmek için içerisinde şimdilik ek bir donanım bulunmuyor. Ekip bu yüzden cihaza, 3D tarayıcılar ve DNA çubukları gibi donanımlar eklemeyi planlıyor. 
 
Yale Üniversitesi'nden Casey Dunn, "Deniz canlılarını suyun altındayken incelemek, sonuçların daha kolay takip edilmesini sağlayabilir. Ancak halen bazı detaylı incelemeler için yüzeye çıkarılmaları gerekiyor." şeklinde konuştu.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim