Anlık Bildirim

Fukushima reaktörüne giren ikinci robot kurtarılamadı

Japon yetkililerin 2 numaralı reaktör odasına gönderdiği ikinci robot, enkazda sıkıştı ve yetkililer amacına ulaşamayan robotun operatörle olan bağlantısını kesmek zorunda kaldı.

Fukushima reaktörüne giren ikinci robot kurtarılamadı
 

Geçtiğimiz hafta Japon yetkililer 2011’de yaşanan deprem ve tsunami felaketinin ardından ilk kez bir robotu Fukushima Daiichi Nükleer Santrali’nin iki numaralı reaktör odasına yollamış ancak yaklaşık 2 saat sonra önce kameraları daha sonra diğer fonksiyonları zarar gören robot apar topar geri çağrılmıştı. Tokyo Elektrik Şirketi(TEPCO)’nin reaktöre yolladığı ikinci robot ise ilki kadar şanslı değildi ve reaktör odasından çıkmayı başaramadı.

Kuyruk ve ayak yapısı nedeniyle ‘’akrep’’ olarak adlandırılan robotun görevi erimiş nükleer madde olduğu düşünülen bölgenin alt kısımlarını inceleme ve radyasyon seviyesi hakkında bilgi vermekti ancak robotun tank paletine benzer dişlilerinden birisi hedefine sadece 10 metre kalmışken sıkıştı ve robot ilerleyemedi. Robotun durmasına neden olan şeyin radyasyon seviyesi mi yoksa enkaz mı olduğundan tam anlamıyla emin olamayan TEPCO, robotun operatörle olan bağlantı kablosunu kesmeye ve robotu enkazda bırakmaya karar verdi.

Toshiba tarafından üretilen akreple birlikte bugüne kadar Daiichi Nükleer Santrali’ne girip görevini tamamlayamadan zarar gören robotların sayısı 7’ye yükselirken son 1 hafta içinde ikinci robot inceleme girişimi başarısızlıkla sonuçlanmış oldu.

TEPCO; Daiichi’deki 4 reaktörden üçünün içindeki erimiş radyoaktif maddeleri temizlemeyi halen başaramamış olsa da TEPCO yetkilileri, reaktörlerin dışında ölçülen radyasyon seviyelerin tehlikeli olmadığını ve halkın risk altında olmadığını belirtti.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5710 kez okundu.
38 kişi, toplam 39 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
fukushima, nükleer santral ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim