Anlık Bildirim

SpaceX hyperloop yarışmasında yeni rekor: Saatte 467 kilometre hız

SpaceX'in düzenlediği hyperloop yarışmasında Münih Teknik Üniversitesi öğrencileri yeni bir rekora imza attı. Öğrenciler yarışmayı üçüncü kez kazandı.

SpaceX hyperloop yarışmasında yeni rekor: Saatte 467 kilometre hız Tam Boyutta Gör
 

Elon Musk'ın 2013 yılında 58 sayfalık bir makale ile hyperloop sistemi hakkındaki görüşlerini paylaşmasının ardından çok sayıda şirket hypleroop sistemi oluşturmaya odaklanmış durumda. Elon Musk'ın doğrudan hyperloop sistemine odaklanan bir şirketi olmasa da SpaceX ve The Boring Company şirketleri üzerinden hyperloop yarışında yer alacağı düşünülüyor. Tabi burada SpaceX ayrı bir öneme sahip zira şirket sık sık hyperloop yarışması düzenleyerek teknolojiyi test ediyor. Geçtiğimiz günlerde üçüncüsü düzenlenen yarışma ise yeni bir rekora sahne oldu.


Yeni rekor saatte 467 kilometre hız 

SpaceX'in Kaliforniya eyaletindeki genel merkezinde düzenlenen yarışmada, genel merkezin hemen yanında yer alan 1.25 kilometre uzunluğundaki test tüneli kullanıldı. Dünyanın dört bir yanındaki 20 üniversiteden mühendislik öğrencilerinin kurduğu ekipler yarışmada ter dökerken geçtiğimiz yıl ocak ve ağustos aylarında gerçekleştirilen yarışmalarda olduğu gibi Almanya'dan Münih Teknik Üniversitesi, İsviçre'den EPFL ve  Hollanda'dan Delft Üniversitesi öğrencileri finale kaldı. 


Üç üniversitenin takımları da tasarladıkları kapsülleri güvenlik testinden geçirdikten sonra final mücadelesi başladı. Yolculuk esnasında beklenmedik birtakım komplikasyonlarla karşılaştıklarını belirten EPFL öğrencilerinin tasarladığı kapsül saatte 88 kilometre hıza ulaşırken Delft Üniversitesi öğrencilerinin tasarladığı kapsül ise saatte 141 kilometre hıza ulaştı. Münih Teknik Üniversitesi öğrencilerinden oluşan WARR isimli ekibin tasarladığı kapsül ise saate 467(290 mil) kilometre hıza ulaşarak hem rakiplerini geride bıraktı hem de yeni bir rekora imza attı.


 

WARR ekibinin tasarladığı 70 kilogram ağırlığında ve tamamen karbon fiberden imal edilen kapsül, 50 kW'lık bir elektrik motoruyla çalışıyor. Kapsüldeki güvenlik adına en önemli yenilik ise beş saniye içinde durmasını sağlayan pnömatik sürtünme frenlerine sahip oluşu. Ekibin kapsülüyle ilgili bir diğer önemli ayrıntı ise bir buçuk yılda katedilen mesafe. Geçtiğimiz yıl ocak ayında gerçekleştirilen yarışmada saatte 93 kilometre hıza ulaşarak yarışmayı kazanan WARR ekibinin kapsülü, ağustos ayındaki yarışmada ise saatte 324 kilometre hıza ulaşmayı başarmıştı.


Geçtiğimiz yıl sadece SpaceX tarafından organize edilen edilen yarışmaya bu yıl The Boring Company şirketi de destek verirken yarışmada önemli bir farklılık dikkat çekti. Önceki yarışmalarda, kapsüllerin çıkış esnasında SpaceX tarafından geliştirilen bir araçtan destek almasına imkan verilmişti ve bu sayede kaspüller çok daha hızlı bir şekilde yolculuklarına başlamıştı. Bu yılki yarışmada ise bütün kapsüllerin herhangi bir iticiden destek almaksızın tamamen kendi güçleriyle çıkış yapması istendi. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim