Anlık Bildirim

Uçaklarda yeni dönem: Hava polisi tasarısı kabul edildi

Mecliste kabul edilen tasarıya göre uçaklarda “hava polisi” olarak da nitelenen özel eğitimli silahlı güvenlik görevlileri bulundurulabilecek. Peki hava polisi nedir, ne yapar?

 

Uçaklarda yeni dönem: Hava polisi tasarısı kabul edildi Tam Boyutta Gör
 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Meclis’e sunduğu torba tasarının Sivil Havacılık Yasası’ndaki düzenlemeleri kabul edildi.

Sunulan düzenlemede en ilgi çekici olanı ise sivil havacılık faaliyetlerinin yasa dışı eylemlere karşı korunması adına kabul edilen özel eğitimli silahlı güvenlik görevlilerinin bulundurulabilecek olmasına ilişkin tasarı oldu. Tasarıyı özetlemek gerekirse “hava polisi” olarak da nitelenen özel eğitimli silahlı güvenlik görevlileri bulundurulabilecek. Benzer uygulama ABD ve Kanada da kullanılıyor ve Air Marshal olarak adlandırılıyor.

Peki Hava Polisi Nedir? Ne İş Yapacak?

Air Marshal ya da Türkçe adlandırmak gerekirse Hava Polisi uygulaması ile uçuş güvenliğinden sorumlu bir tür sivil polis uçakta görev yapıyor. Özellikle uçak kaçırma, intihar saldırısı girişimi gibi terör olaylarına karşı özel olarak eğitilen kişiler, ABD’de gizli servis elemanlarından seçiliyor. Bu görevliler silah taşıma yetkisine sahip ve uçağa silahla binebiliyor. Bu kişilerin kullandığı silahlar özel olarak üretiliyor ve kullanmaları durumunda atılan mermi uçağın gövdesini delemeyecek şekilde geliştiriliyor.

Polis ya da özel güvenlik görevlileri, "şüpheli" gördükleri yolcuyu uçağa almayabilecek. Hangi uçaklarda silahlı polis görevlendirileceği, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı, emniyet ve Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) ortak kararıyla belirlenecek. Silah kullanma kararını, "amir" konumundaki polis verecek. Silah kullanımından kaynaklanacak maddi zararı, havayolu şirketi karşılayacak.

Sunulan tasarı tamamen yasallaşıp, Cumhurbaşkanının onayının ardından Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5426 kez okundu.
13 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uçak, sivil havacılık ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim