Anlık Bildirim

IBM Blockchain'i kullanarak sahtecilikle mücadele edecek

Blockchain uygulamaları konusunda en çok dikkat çeken şirketlerden olan IBM, dünyada 1.2 trilyon dolarlık zarara yol açan sahtecilik problemini Blockchain destekli bir sistemle çözmeyi planlıyor.

IBM Blockchain'i kullanarak sahtecilikle mücadele edecek Tam Boyutta Gör
 

Merkeziyetçi anlayışı ortadan kaldıran yapısıyla Blockchain teknolojisi kripto paralar için kullanışlı bir zemin yaratıyor olsa da bu teknolojinin günlük hayatta başarılı uygulamaları henüz yaygınlaşmış değil. Dünyanın en büyük bilişim teknolojisi şirketi olan IBM ise bünyesinde Blockchain uygulamaları için özel bir birim oluşturmuş ve bu alanda ciddi çalışmalar yapar hale gelmiş durumda. Son olarak geçtiğimiz ay mücevherlerin orijinalliğini doğrulamak için Blockchain'den faydalanacağını açıklayan şirket madenden çıkarılma anından satış anına kadar mücevherlere ait bütün kayıtları Blockchain teknolojisi ile tutacağını ve böylece güvenilirliğin sağlayacağını duyurmuştu. Şirket şimdi ise bu hamlesini bir adım daha ileri taşıyor ve hem güvenilirlik mekanizmasını hem de teknolojiye konu olan ürün sayısını artırmayı planlıyor. 


Ürünlerin özgünlüğü kanıtlanacak 

Dünya çapında 1.2 trilyon dolarlık zarara neden olan sahtecilikle mücadele edeceğini duyuran IBM; yapay zeka ve Blockchain teknolojisini bir araya getiriyor. Crypto Anchor Verifier(CAV) adını verdiği sistemle bu işi yürütecek olan şirketin öncelikli hedefi elmas, şarap ve ilaç gibi sıkça sahteciliğe konu olan ürünler olacak. Bu ürünlerin kimliğini ve özgünlüğünü CAV sistemi ile kanıtlamak isteyen şirket ayrıca su kalitesi ve gıdaların içindeki bakteriler gibi konularda da CAV sistemi ile denetimi mümkün hale getirecek. Sunduğu vaatleri ile heyecan uyandıran sistemin belki de en ilgi çekici yanı ise tüm bu denetleme mekanizmasının akıllı telefonlardaki kamerayla çalışmasının mümkün olması. 


IBM her bir nesneye özgü, QR koda benzeyen, optik imza tasarlamayı ve bu optik imzaları tanımak için geliştirilmiş, makine öğreniminden faydalanan yapay zeka kullanmayı planlıyor. Böylece telefon kamerasıyla optik imza görüntülenip söz konusu yapay zekaya iletildiğinde nesnenin içeriğine dair çeşitli bilgiler ve o güne kadar hangi aşamalardan geçtiği görüntülenebilecek. Bu sayede organik bir mısırın genetiğiyle oynanmış bir mısırdan; şişesi 1000$ değerinde olan bir kırmızı şarabın standart bir şaraptan ayırt edilmesi sağlanacak. 


Kayıt kısmında söz Blockchain'de

Nesnelere ait özelliklerin ve nesnelerin geçtiği süreçlerin kayıt altına alınmasında ise Blockchain teknolojisine güvenilecek. Nesneyle ilgili her bir işlemden önce nesnenin o güne kadar hangi işlemlerden geçtiği görüntülenirken işlem sonrasında da yapılanların özeti Blockchain ile kayıt altına alınacak. Örneğin bir şarap sandığı imalathaneyi terk ettiği andan satıcıya ulaştığı ana kadar takip edilebilirken şarabın üstündeki optik imza ile şarabın niteliği de anlaşılacak. 


Tabi IBM'nin bu sistemi kullanırken şarap ve elmas gibi lüks kullanıma özgü maddelere odaklanacak olması sistemin gelecekteki yaygınlığı hakkında şüpheleri beraberindeki getiriyor ancak şirket sistemin değerli eşya pazarına fayda sağlayacağını gibi insani yardımlar üzerinde de önemli bir etkisi olacağını vurguluyor. Sistemin kullanıma sunulması halinde tıbbi araştırmalarda, temiz suya ulaşmada veya bakterilerin tanımlamada kullanılması da mümkün.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim