Anlık Bildirim

İtalyan kripto para borsasından 170 milyon dolarlık XRB çalındı

İtalya merkezli kripto para borsası BitGrail, siber saldırıya uğradığını ve toplam değeri 170 milyon dolar olan 17 milyon adet XRB çalındığını açıkladı.

İtalyan kripto para borsasından 170 milyon dolarlık XRB çalındı Tam Boyutta Gör
 

Son dönemlerde yeniden markalaşmak adına yüksek hacimli borsalarda Nano ismiyle ve XRB kısaltmasıyla işlem gören RaiBlocks isimli kripto para birimine yönelik ciddi bir siber saldırı gerçekleşti. Hackerlar yaygın olarak XRB ticaretinin yapıldığı İtalya merkezli kripto para borsası BitGrail'i hedef alırken borsa tarafından yapılan açıklamaya göre toplam değeri 170 milyon dolar olan 17 milyon adet XRB hackerlar tarafından çalındı. Dolaşımda bulunan toplam 133 milyon adet XRB'nin yaklaşık yüzde 12'sinin çalınmasının ardından XRB'nin değerinde yüzde 20'ye yakın düşüş meydana geldi.


İflas talebinde bulundu 

XRB ticaretine yeşil ışık yakan ilk borsa olan ve geçtiğimiz yılın sonuna kadar XRB satan tek borsa konumunda bulunan BitGrail, ilk olarak 28 Ocak tarihinde kullanıcıların XRB'lerini başka hesaplara aktarmasına kısıtlama getirmişti. Bu kısıtlamanın bir haftayı aşmasının ardından kullanıcılar borsanın hacklendiğini iddia ederken borsa tarafından resmi açıklama dün yapıldı. XRB'lerin çalındığını açıklayan borsa olayı kolluk kuvvetleriyle de paylaştığını ve soruşturma başlatıldığını ifade etti. Borsa ayrıca siber saldırının ardından iflas talebinde bulunduğunu da paylaştı.


Tabi BitGrail yetkilileri olayı siber saldırı olarak nitelendirse de pek çok kullanıcı olayın aslında bir siber saldırı olmadığını borsanın uzun bir süredir XRB'lerini farklı cüzdanlara aktardığını iddia ediyor. Öte yandan bazı kullanıcılar BitGrail'in sisteminde uzun bir süredir hata olduğunu ve borsada XRB satın alırken iki farklı emir girilebildiğini belirtiyor. Kullanıcıların ifadesine göre emirler aktifken kullanıcıların hesabına XRB gelebiliyor ve bu XRB'ler başka cüzdanlara aktarılabiliyor. Tüm bu işlemlerin sonucunda hesaptaki bakiye negatife düşerken borsadaki XRB'lerin karşılıksız bir şekilde borsadan ayrıldığı belirtiliyor.


Kullanıcılar paralarını alamayabilir 

Bu iddiaların yanı sıra BitGrail'in açıklamasına göre Nano(RaiBlocks) ekibi, çalınan XRB'lerin temin edilmesi veya iş birliği yapılması konusunda BitGrail'e olumsuz yanıt verdi. Kripto paranın geliştiricileri XRB protokolünde bir hata bulunmadığını, BitGrail'in kullandığı yazılımların soyguna davetiye çıkardığını ifade etti. XRB'leri çalınan kullanıcıların zararının BitGrail tarafından karşılanıp karşılanmayacağı henüz bilinmiyor ancak hem borsanın kısıtlı kaynakları hem de iflas başvurusunda bulunmuş olması zararın karşılanmayacağı yönündeki iddiaları güçlendiriyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim