Anlık Bildirim

DİHA'larda kullanılacak yerli motor TEKNOFEST 2021'de sergilendi

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde Erin Motor tarafından geliştirilen Baykuş ismindeki DİHA motorları sergileniyor. Baykuş, Bayraktar'ın DİHA modeli ile test uçuşu yaptı.

DİHA'larda kullanılacak yerli motor TEKNOFEST 2021'de sergilendi Tam Boyutta Gör

Bayraktar TB2, Aksungur İHA gibi büyük insansız hava araçları pistlerden kalkıp iniş yapıyor. Dikey iniş kalkış özellikli İHA’lar ise tıpkı drone’lar gibi piste ihtiyaç duymayan her yerden iniş kalkış yapabiliyor. Bu doğrultuda DİHA adı verilen Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Araçları geliştiriliyor. Erin Motor, DİHA’larda kullanılacak yerli motor geliştirdi. Geliştirilen motorlar TEKNOFEST 2021’de sergileniyor.

Erin Motor, DİHA’ların kalkışında kullanılmak için Baykuş isminde 2 farklı motor geliştirdi. Küçük olan motor 6 beygir, diğeri 12 beygir güç üretiyor. Motorlar yüzde 90 yerliliğe sahip. Önümüzdeki yüzde 100 yerliliğe ulaşılması hedefleniyor. Baykuş, Bayraktar DİHA’da kullanıldı ve test uçuşu yaptı. Bayraktar DİHA'nın 2022'de seri üretime girmesi planlanıyor.

Geliştirilen motorlar hakkında bilgi veren Erin Motor Genel Müdürü Ersin Şahin şunları söyledi:

“Bu dikey kalkıştan dolayı uçaklar bu kalkış anında çok enerji istiyor. Burada en önemli konu düşük ağırlıkla yüksek güç elde etmek. 12 beygir de genelde küçük İHA'lara yetiyor. Biz de onlara yönelik bir ürün yaptık. İnşallah daha büyük motorlar da gelecek. Her iki motor da 5 metre kanat açıklığındaki bir İHA'yı uçabiliyor ama kamera gibi yükler artıkça 12 beygirlik motor gerekiyor, daha küçüklerde 6 beygirlik kullanılıyor.”

DİHA'larda kullanılacak yerli motor TEKNOFEST 2021'de sergilendi Tam Boyutta Gör

6 ve 12 beygir gücündeki motorların DİHA’lar için yeterli olduğunu belirten Şahin, “DİHA daha çok gözetleme amaçlı kullanılıyor. Bu motorun gücü ona yetiyor. Genel olarak motorun iki çeşidi var, biri elektronik kontrollü biri ise karbüratörlü. İhtiyaca göre kullanılıyor. Bir tanesinin kontrol ünitesi ile daha hassas kontrol mümkün oluyor ve elektronik olarak alternatörle başlatılıyor, diğeri elle pervaneden başlatılıyor.” dedi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim