Günümüzde gelişen teknoloji tıp alanına da yansımış durumda bulunuyor ve çeşitli amaçlar için çeşitli implantlar hızla geliştirilmeye devam ediyor ancak implantlar bazı durumlarda vücudun immün ( bağışıklık ) sistemini uyarıp yabancı cisim reaksiyonuna sebep olabiliyor. Şimdi ise bilim insanları bu durumu iyileştirmek amacıyla yumuşak silikondan oluşan beyin implantı geliştirdi.
Günümüzde beyin dokusu için oldukça yumuşak ve biyolojik olarak uyumlu implantlar geliştirilmesine rağmen genel olarak bu implantlar beyin dokusundan daha sert yapıda bulunuyor ve bu sebeple yabancı cisim reaksiyonları gelişebiliyor. Yabancı cisim reaksiyonları neticesinde inflamasyon oluşuyor ve söz konusu implantın çevresi skar yani nedbe dokusuyla kaplanabiliyor.
Beyin implantları
Kanada’da bulunan McGill University kurumu araştırmacıları yaklaşık olarak dikiş iğnesi ( 0,2 mm ) kalınlığına sahip silikon implant geliştirdi. Geliştirilen implant şu ana kadar geliştirilen en yumuşak implant olarak nitelendirilmekle birlikte implant şekerden imal edilmiş mikro iğneler içerisine ekleniyor.
Söz konusu iğneler vasıtasıyla ilgili implant ilgili beyin dokusuna yerleştiriliyor ve daha sonra şekerden imal edilen iğneler zararsız bir şekilde çözünüyor.
Yeni implant yürütülen laboratuvar deneylerinde başarılı sonuçlar göstermekle birlikte fare deneylerinde de olumlu sonuçlar verdi. Ayrıca fareler implantasyondan 9 hafta sonra tekrar incelendi ve yabancı cisime bağlı inflamasyon derecesinin; normal olarak rutinde kullanılan geleneksel implantların oluşturduğu inflamasyondan çok daha az olduğu tespit edildi.
Yeni araştırma Advanced Materials Technologies adlı dergide yayımlandı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: