Anlık Bildirim

Erkek ve kadın vücutlarının şekillenmesine dair yeni çalışma

Yakın zamanda yayınlanan bir çalışmaya göre erkek ve kadın vücudunun nasıl şekillendiğine dair bilgilerimiz çürütülüyor. Kuşkusuz bu bilim dünyasında yeni araştırmaların önünü açacak.

Erkek ve kadın bedeni nasıl şekillendi?

Erkek ve kadın bedenleri neden bugün oldukları halde görünüyorlar? Deniz fokları ve tavus kuşları gibi türlerle kendimizi karşılaştırdığımızda fazlasıyla sıkıcı bir beden dağılımımız var aslında. Elbette evrimin bugüne kadarki süreci yönlendirdiği çok önce paylaşıldı. Ancak yine de bilim insanları ayrıntıları anlamak ve süreçteki bazı teorileri çürütmek için uğraşmaya devam ediyorlar.

Erkek ve kadın bedeni arasındaki farka dair doğruluğuna inanılan ilk tez avcı-toplayıcı dönemde erkeğin için güçlü olması gerektiğinden ötürü o şekilde güçlü olarak veya kas yapısı daha gelişmiş olarak evrimleşmesidir. Bu durum insanlık, çiftçiliğe geçtiğinde biraz olsun dengeleniyor çünkü çiftçilikte kadın ve erkek eş zamanlı çalışıyor. 

Ancak bu tez Pennsylvania Eyalet Üniversitesi araştırmacıları tarafından bugün çürütülüyor olabilir. PLOS Genetics dergisinde perşembe günü yayınlanan bir araştırmaya göre, tarım çağında doğal seçimlimin bir sonucu olarak cinsiyet farklılıklarının azaldığına dair bir kanıt bulunmuyor. 

Çalışmanın ortak yazarlarından Audrey Arner çalışmayı genomdaki beş farklı vücut boyutu ve şekli için dişiler ve erkekler arasındaki özellik varyasyonuyla, farklı şekilde olan genetik varyantları tanımlayarak yaptıklarını söylüyor. Bu beş özellik şunlar: Vücut kütlesi, boy, kalça çevresi, vücut yağ yüzdesi, bel çevresi. Arner, 194.000 kadın ve 167.000 erkeğin genomik verilerinde cinsiyete göre farklılaştırılmış bu özellikleri değerlendirerek, araştırmacıların belirlenen bu varyantların yakın zamanda seçilip seçilmediğini ve eğer seçiliyorsa hangi yöne ilerlediğini inceleyebileceğini söylüyor. 

Sonuç olarak çalışma sonunda Arner tarım döneminde yeni bir seçilim hattına dair bir kanıt bulunamadığının altını çiziyor. Yani bugüne kadar geçerli olan tez, bu çalışmayla beraber çürütülüyor. Yerine yeni bir hipotez önermemekle beraber, bu durum insan vücudunun evrimine dair yeni arayışları kışkırtacak gibi görünüyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11263 kez okundu.
26 kişi, toplam 29 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
kadın, avcı-toplayıcı ve
2 etiket daha erkek Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim