Güney Kore Hava Kuvvetlerinin (ROKAF) ihtiyaçları doğrultusunda yerli imkânlarla geliştirilmesine devam eden KF-X (Korean Fighter-Experimental) adlı beşinci nesil savaş uçağıyla ilgili önemli bir aşama nihayet tamamlandı.
2001 yılında duyurulan ve 2020’li yıllarda ülke hava kuvvetlerinin aslî vurucu gücü olması planlanan KF-X projesi kapsamında ilk motor teslim alındı. General Electric (GE) Havacılığa ait F414-GE-400K Turbofan motor Mayıs ayı içinde teslim edildi. GE Havacılık, KF-X programı doğrultusunda Kore Havacılık ve Uzay Sanayii (KAI) tarafından motor tedariki için 2016 yılında seçilmişti.
İlginizi Çekebilir
1998 yılında hizmete giren F414-GE-400K motoru rüştünü ispatlamış bir makine. 4,6 milyon saatten fazla uçuş süresi bulunan motorun 1,750 adetten fazla teslimatı bulunuyor. GE’ye ait motor halihazırda Boeing’e ait F/A-18E/F Super Hornet ve EA-18G Growler, Saab üretimi JAS 39E/F Gripen, Hindistan’a ait Tejas Mark 2 ile Lockheed Martin ve NASA’ya ait X-59 uçaklarında kullanılıyor.
Ayrıca Bkz. "Rusya’da meydana gelen 20 bin tonluk dizel sızıntısı, nehirleri kızıla boyadı"
GE’nin Orta Sınıf Muharebe ve Eğitim Uçağı Motorları Departmanı Genel Müdürü Al DiLibero, gerçekleşen teslimat kapsamında “GE, KF-X programında önemli bir kilometre taşını daha geride bırakmaktan heyecan duyuyor. Bu program süresince gösterdiğimiz başarı; ROKAF, Güney Koreli endüstri ortaklarımız ile GE Havacılık arasındaki güçlü ilişkinin ve ROKAF uçaklarına güç veren motorlarımızın uzun ve başarılı geçmişinin bir yansımasıdır.” ifadelerini kullanmış.
KAI tarafından tasarlanan ve inşa edilen KF-X savaş uçağı, 7.4 milyar dolarlık bir proje. ROKAF’ın F-4D/E Phantom II ve F-5E/F Tiger II filosunun yerini alacak KF-X’ten 2021 yılına kadar ilk etapta 6 prototip üretilecek. Bu kapsamda GE Havacılık ise 15 F414 uçuş test motoru tedariki yapacak. İlk uçağın uçuşu için öngörülen tarih ise 2023 yılı. KF-X’lerin ROKAF bünyesinde ise 2026 yılında uçması bekleniyor. KF-X programı doğrultusunda 120 adet uçak üretilmesi planlanıyor. Bu kapsamda GE Havacılık, ROKAF’a 240 adet F414 motoru ve bunlara ait yedek parçayı tedarik edecek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Bizim TFX ile KFX'i karşılaştırdığımızda TFX bayağı ağır siklet bir uçak. KFX 15,6 metre boya sahip. Yani F-16 ile aynı boyutta. TFX ise 21 metre boya sahip ve F-22'den daha büyük. Bu ekstra boyut artışı silahların gövde içine alınabilmesi için önemli. Bu noktada motor gücünün de artması lazım. Bizde seçilen F-16'nın da kullandığı F-110 motoru KFX'in F-414 motorundan daha güçlü bir motor. Silahları gövde içine alabilmek için ya F-22, J-20 gibi uzun bir uçak yapacaksın ya da F-35 gibi şişman bir uçak yapacaksın. F-35 her ne kadar dünyanın en güçlü savaş uçağı motoruna sahip olsa da F-22 gibi çift motorlu uçaklara göre yavaş kalıyor.
Muhtemelen bizim uçak da ilk başta F-22 kadar stealth olmayacak. Belki F-15X civarları bir şey olabilir. F-16'da bloklar olduğu gibi bizim TFX'de blok blok yapılacak. Zaten birden 5. nesil uçak yapmak kolay değil. Önce 4,5. nesil olur, sonra yavaş yavaş geliştirilir. En basitinden F-35 ve F-22 motorunda motorun kızılötesi izini azaltan çok gizli teknolojiler mevcut. Bu F110 motorlarında yok. Dolayısıyla bizim uçağın tam stealth hale gelmesi böyle teknolojilerin de geliştirilmesiyle mümkün olacak. TF-X projesi tek başına Türk askeri havacılığının kaderini belirleyecek. Başarılı olursa ciddi bir dışa bağımlılıktan kurtulma imkanı verecek. Tabi satmak istersek yerli motor geliştirilene kadar motor ABD motoru olduğu ve ABD'nin T-129 Atak'ı satmamızı engellemesi gibi durumlar olabilir. Gerçi bildiğim kadarıyla satamazsın demediler ama başvuruya bir cevap da vermediler. Süreç sürüncemede. Tahminim yerli helikopter motorunun durumunu bekleyecekler. Yerli motor yapılırsa izin verecekler ama böyle bir durum olursa direkt yerli motorlar ihraç edilmeli.