New Orleans'ı 16 yıl önce tahrip eden Katrina Kasırgası'ndan sonra bugünlerde Ida Kasırgası da benzer bir tahribata sebep oldu. 29 Ağustos'ta bu kasırga, Louisiana kıyılarını yaklaşık 150 mil (241 km) hızında rüzgarla vurdu. Meteorologlar ve atmosferik bilim insanları tarafından yazılan makalelerde, son yıllarda sıklığını arttıran bu kasırgaların iklim değişikliği ile ilişkisi incelendi.
Su sıcaklıklarının artması
Florida Üniversitesi'nden meteorolog Athena Masson, fırtınanın ne kadar yoğun olacağının su sıcaklıklarıyla yakından ilişkili olduğunu söylüyor. Biliyoruz ki iklim değişikliğinin de en büyük etkisi, sıcaklıkların büyük miktarda artışları oluyor. Masson' a göre büyük bir fırtınanın olmasında üç temel bileşen yer alıyor: En az yaklaşık 26,5 derece olan deniz yüzeyi ısısı, deniz yüzeyinden yaklaşık 6 kilometreye uzanan kalın bir nem tabakası ve son olarak minimum dikey rüzgar. Masson'un aktardığı üzere bu şartlar altında fırtınalar büyük oranlarla büyüyebilir.
Penn Eyalet Üniversitesi'nden atmosfer bilimcisi olan James Ruppert ve Florida Eyalet Üniversitesi'nden Allison Wing'e göre okyanus sıcaklıkları, tropik siklonların* potansiyel yoğunluğunu kontrol edebiliyor. Burada ilk başta doğrudan bir ilişki görülmese bile Wing ve Ruppert'e göre bunun arkasında yoğun iklim değişiklikleri yatıyor.
Su seviyelerinin yüksekliği
Penn Eyalet Üniversitesi'ndeki bir başka meteorolog olan Anthony Didlake'e göre ise basitçe fırtınanın yüksekliği ve kapsamı, kasırganın gücüne bağlıdır. Deniz suyunun yüksek olması da doğrudan doğruya kasırganın daha büyük boyutlarda olmasına sebep oluyor. Bu anlamda Didlake'e göre, iklim değişikliğiyle beraber su seviyelerinin artması da dolaylı olarak daha büyük kasırgalara sebep oluyor. Şimdilik tam anlamıyla bir konsensus kurulmamış olsa da birçok seçkin akademisyene göre iklim değişikliği, bu fırtınaların tahribatının arttırmasına sebep oluyor.
* Siklon, atmosferde bir alçak basınç alanı çevresinde hızla dönen rüzgarların oluşturduğu güçlü fırtınadır.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.