Anlık Bildirim

Yeni bir araştırmaya göre okyanustaki iklimler, 2100 yılına kadar yok olacak

Scientific Reports dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, 2100 yılına kadar okyanus yüzeyi iklimleri %95 oranında yok olacak. Araştırmaya göre karbon emisyonlarının değişmesi gerekiyor.

Okyanus iklimleri 2100 yılına kadar yok oluyor Tam Boyutta Gör

Çevre araştırmacıları tarafından yayınlanan bir çalışmaya göre eğer karbon salınımı hızımız yakın zamanda değişmezse, 2100 yılına kadar okyanus yüzeyindeki iklimlerin yaklaşık %95'i yok olacak. Araştırmacılara göre bu zamana kadar okyanus türleri de iki seçenek ile karşı karşıya kalacak: Uyum sağlamak ya da ölmek. 

Okyanus yüzeyi iklimleri dediğimiz şey su sıcaklığı, suyun asit oranı ve mercanlar gibi deniz canlıları tarafından kullanılan bir mineral olan aragonit* konsantrasyonunun bir kombinasyonunu ifade eder. 

Uyum sağlayamayan gidecek

Geçen hafta Scientific Reports dergisinde yayınlanan bu çalışmaya göre, Ekvator ve Alt Antarktika bölgelerinin yakınında bir taraftan yok olan ve diğer taraftan yok olanların yerine yenisi gelen iklimler, bu yerleri yuva olarak adlandıran hayvanların yaşamını tehdit ediyor. Northeastern Üniversitesi'nde deniz ve çevre bilimleri doçenti olan Katie Lotterhos, iklim değişikliği yüzünden yaşam alanları tehlikeye giren canlıların ilk önce adapte olmaya çalışacağını ve eğer uyum sağlayamazlarsa da eski iklimin değerlerini yakalayabilecekleri bir yere göç edeceğini söylüyor. 

Karbon emisyonlarının azalması gerekiyor

Daha önce söylenildiği gibi araştırmanın sağladığı verilere göre, karbon emisyonlarının bu şekilde devam etmesi durumunda okyanus yüzeyinin %90'ından fazlasının iklimi 2100 yılına kadar büyük değişiklik gösterecek. Ancak araştırmacılara göre bu senaryo halihazırda olan 8,5'lik yüksek RCP* emisyon oranının 4,5'e düşürülmesiyle değişebilir. Çalışmaya göre emisyonların buralara çekilmesi halinde, okyanus yüzeyindeki iklim değişiklikleri 2100 yılına kadar %10'a kadar gerileyecek.   

Lotterhos ve diğer araştırmacılar, iklimlerin 1800'den beri nasıl değiştiğini anlamaya ve 2100'de nasıl bir değişimin beklendiğini tahmin etmeye çalıştılar. Yani araştırmacılar çalışmanın şu an sunduğu sonuçlara varmak için 300 yıllık zaman bir dilimindeki bütün okyanus yüzeyi iklimleri modellediler. Öte yandan Lotterhos'un ekibi aynı zamanda okyanus yüzeyindeki iklim değişikliğini küresel ölçekte dikkate alan ilk araştırmacılar olma niteliğine sahip.

* Aragonit,  kalsiyumu karbonatın en yaygın üç kristal formundan biri olan bir karbonat mineralidir. Tatlı ve tuzlu su ortamlarından yağışlar dahil olmak üzere biyolojik ve fiziksel süreçlerden oluşur.

* RCP, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından kabul edilen bir sera gazı konsantrasyonu ölçeğidir. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7667 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
okyanus, iklim ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim