Anlık Bildirim

İkinci el araç satışlarına yönelik düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı

İkinci el araç satışlarını kontrol altına almak ve sıkça meydana gelen dolandırıcılıkların önüne geçmek amacıyla getirilen düzenlemenin detayları Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte ortaya çıktı.

İkinci el araç satışlarına yönelik düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı

Son dönemde fahiş fiyat artışlarıyla gündemden düşmeyen ikinci el araç pazarına yeni düzenlemeler getiren yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yeni yönetmelikle gelen yeniliklerden biri “İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti, yetki belgesine sahip işletmeler tarafından yapılır. Bir takvim yılı içinde doğrudan veya aracılık yapılmak suretiyle gerçekleştirilen üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı, aksi Bakanlıkça tespit edilmedikçe ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilir” maddesi oldu. Bu kapsamda, yetki belgesi olmayanlar bir yıl içinde en fazla 3 adet ikinci el araç satışı yapabilecek.

İkinci el araç satışındaki ödemelere de değinilen yönetmelikte, “İkinci el motorlu kara taşıtı alım satımında ödemenin nakit yapılması halinde taşıtın satış bedeli, Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluş tarafından taşıt mülkiyeti ile satış bedelinin eş anlı el değiştirmesini sağlayacak şekilde oluşturulan elektronik sistem üzerinden ödenir. Elektronik sistemin kullanılmasına ilişkin masraflar satıcıya aktarılan taşıt satış bedelinden mahsup edilir.” bilgisine yer verildi.

Ekspertiz zorunluluğu

Yönetmelikte, ekspertiz raporu ile ilgili maddeler de yer aldı. Buna göre, ikinci el araç satışı yapan işletmelere, satışın yapıldığı tarihten önceki üç gün içinde ekspertiz raporu alınma şartı getirildi. Ekspertiz raporu ücretinin ise, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde satıcı işletme tarafından ödeneceği belirtildi. Öte yandan, model yılına göre sekiz yaşın veya yüz altmış bin kilometrenin üzerindeki taşıtlar için ekspertiz raporu alınmasının zorunlu olmadığı da yönetmelikte yer aldı.

Taşıtın gerçek durumuna aykırı ekspertiz raporu düzenleyen ve Bakanlıkça yapılan uyarıya rağmen aynı takvim yılı içinde bu aykırılığı tekrarlayan ekspertiz işletmesinin hizmet yeterlilik belgesinin yapılan bildirim tarihinden itibaren on gün içinde TSE tarafından iptal edileceği ve iptal tarihinden itibaren bir yıl süreyle aynı konuda hizmet yeterlilik belgesi verilmeyeceği de yönetmelikte yer verilen bilgiler arasında.

Araç üzerinde aşağıdaki bilgilerin yer aldığı tanıtım kartı bulundurulacak

Satışa sunulan ikinci el araçların tanıtımı ve ilanıyla ilgili hususlara da yer verilen yönetmelikte, aracın üzerinde yetki belgesi numarası ve araçla ilgili bilgilerin yer aldığı bir tanıtım kartı bulundurulmasının zorunlu olduğuna değinildi. Kartta bulunması gereken bilgiler şöyle sıralandı:

  • Markası, cinsi, tipi ve model yılı.
  • Rakam veya harflerinin bir kısmı karartılmak suretiyle motor ve şasi numarası.
  • Plaka numarası.
  • Yakıt türü.
  • Kilometresi.
  • Satış fiyatı.
  • Boyalı ve değişen parçaları.
  • Niteliği belirtilmek suretiyle hasar kaydı.
  • Üzerinde rehin veya haciz gibi şerhlerin bulunup bulunmadığı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8208 kez okundu.
24 kişi, toplam 24 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
2. el otomobil satışları, düzenleme ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim