Anlık Bildirim

Apple’ın gizlilik kararı teknoloji dünyasını salladı

iOS 14 ile birlikte kişisel verilere erişimi büyük ölçüde kullanıcı kontrolüne bırakan Apple reklam sektörünü zora soktu. Reklam gelirleri bu nedenle azalmaya başladı. 

iOS 14 Tam Boyutta Gör

Geçtiğimiz yıl yazılım tarafında sıkı bir kullanıcı gizliliği sözleşmesi uygulayan ve kullanıcılara büyük bir kontrol imkânı veren Apple teknoloji dünyasını adeta yerinden oynattı.

300 milyar dolar zarar var

Bilindiği üzere iOS 14 ile birlikte reklam verenlerin kullanıcı verilerine erişmesi sıkı takibe bağlandı. IDFA bileşeni anonim olarak kullanıcıların uygulamadaki davranışlarını takip ederek reklam verenlere sunuyor. Yani uygulamalar gelişi güzel kullanıcı verilerine erişemiyor.

Diğer taraftan reklam amacıyla kullanıcı verilerine erişirken izin talep etmek gerekiyor. Böylece kullanıcı ekrana gelen uyarı penceresinde uygulamanın ne amaçla verilerine erişebildiğini görüyor.

Teknoloji devlerinin reklam politikası kullanıcı verilerinin detayına dayanıyor. Detayı ne kadar kapatırsanız reklamlar odaktan o kadar uzaklaşıyor. Haliyle reklam verenler de odaksız reklamlara çok para vermek istemiyor.

Daha ilk günden Facebook gibi reklamdan gelir elde eden platformlar eleştiri yağmuruna başlamıştı. Bugün ne kadar haklı oldukları ortaya çıktı. Sadece 4 büyük teknoloji firmasının gizlilik kısıtlamaları nedeniyle borsada 278 milyar dolar kaybettiği ifade ediliyor.

Dev bir ekosistemin reklamverenlere kapılarını kapatması ile birlikte reklam gelirleri de düşmeye başladı. Facebook geçen yıl reklam gelirlerinde 10 milyon dolar azalma yaşadı ve sebebi de kullanıcı verilerinin kısıtlanması. Önümüzdeki dönemde de bu artık kalıcı bir şekilde devam edecek. Bu bakımdan borsada teknoloji devlerinin hisseleri sarsılmaya başladı. Bilançolar sonrasında Meta yüzde 22, Snap yüzde 18, Twitter yüzde 8, Pinterest yüzde 11 kayıplar yaşadı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9054 kez okundu.
22 kişi, toplam 22 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Apple, ios 14 ve Teknoloji Haberleri
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim