Anlık Bildirim

İrlanda Apple'dan 13 milyar euroluk vergi cezasını tahsil edecek

Avrupa Komisyonu'nun Apple'a verdiği vergi cezasını bir türlü uygulamayan İrlanda, 3 Ocak tarihine kadar Apple'dan 13 milyar euroluk vergiyi tahsil etmek için ilk adımı atacak.

İrlanda Apple'dan 13 milyar euroluk vergi cezasını tahsil edecek Tam Boyutta Gör
 

Apple'ın İrlanda ile yaptığı özel vergi anlaşması uzun bir süredir Avrupa Komisyonu'nun gündemindeydi. Bu anlaşma uyarınca Avrupa'daki faaliyetlerini 2014 yılına kadar İrlanda'daki iştiraki üzerinden yürüten Apple, İrlanda'daki düşük vergi oranlarından faydalanmış ve ciddi miktarda nakit elde etmişti. Ödenen verginin Apple'ın gelirlerine kıyasla son derece düşük olduğunu vurgulayan Avrupa Komisyonu ise uzun soruşturma sürecinin ardından Apple'a 13 milyar euro tutarında rekor bir vergi cezası vermişti. İrlanda'nın cezayı tahsil etmesi için hiçbir adım atmadığını gören Avrupa Komisyonu, İrlanda'nın Avrupa Adalet Divanı'nda yargılanmasını istemişti.


Başbakandan Açıklama 

Bu kararın ardından İrlanda geçtiğimiz günlerde ilk adımı attı ve Apple'a vergi cezasını bir an önce ödemesi için mesaj gönderdi. Konuyla ilgili açıklamayı doğrudan İrlanda Başbakanı Leo Varadkar yaparken ''Apple'dan havuz hesabı kurmasını ve daha fazla gecikmeden Apple'ın havuz hesabına parayı yatırmasını istiyoruz.'' ifadelerini kullandı. Avrupa Komisyonu'nun İrlanda hükümeti ile olan anlaşmazlığı mahkemeye taşıdığına da dikkat çeken Varadkar, benzer bir şekilde İrlanda'nın da Apple ile olan anlaşmazlığını mahkemeye taşımak istemediklerini ve önümüzdeki haftalarda paranın ödenmesini umduğunu belirtti.


Tabi İrlanda'nın cezayı tahsil etmesi için son derece kısıtlı bir zaman kalmış durumda. Avrupa Komisyonu'nun geçtiğimiz yıl aldığı karar sonucunda İrlanda hükümeti gelecek yılın mart ayına kadar 13 milyar euroluk cezayı Apple'dan tahsil etmek zorunda. Daha önceki açıklamalarında Avrupa Komisyonu'nun aldığı kararı, egemenliğine müdahale etmekle suçlayan İrlanda hükümetinin Apple'dan kısa sürede parayı tahsil edip edemeyeceği ise merak konusu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim