Anlık Bildirim

Intel sil baştan: Yepyeni işlemci mimarisi geliştiriyor

Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Zen mimarisi, Intel için değişimin geldiğini göstermiş oldu. Aynı zamanda mobil dünyanın yükselişi de Intel'i devrimsel ve modüler bir tasarıma zorluyor.
AMD'nin Ryzen işlemcilerinde kullandığı Zen mimarisi, baştan ele alınan yenilikçi tasarım yaklaşımlarının ne derece etkili olabileceğini bir kez daha ispatladı. Son yıllarda sunduğu yeni nesil işlemcilerde heyecan verici kazanımlar sunamayan Intel, Core adını verdiği işlemci mimarisini devam ettirmek yerine sil baştan yeni bir tasarıma geçiş yapıyor.
Intel'in x86 mimarisi son 10 yılda ciddi şekilde evrildi ve bugünlere kadar geldi. Heyecan verici en son güncellemesini Sandy Bridge tasarımıyla alan mimari, yeni nesil üretim teknolojilerinin getirdiği verimlilik ve ona bağlı frekans artışıyla bugün hala çok rekabetçi olsa da, AMD'nin önümüze koyduğu %50+ seviyesindeki IPC artışı gerçekten heyecan verici.
Üstelik sadece bu da değil, yine dünyada ilk defa açıkladığım bazı gizli bilgiler çerçevesinde AMD'nin Zen 2 tasarımının ~%15 civarında IPC kazanımı sağlayacağını söylemiştim. Üstelik bu projeksiyon erken tasarım silikon çalışmalarına ait. Hatırlayanlar olacaktır, Ryzen 7 işlemcileri piyasaya çıktığında AMD'nin ilk dediği şey "Zen mimarisi çok güçlü, iyileştirme alanlarının farkındayız" olmuştu.
Intel'e dönecek olursam, şirketin yeni iş ilanları bir sonraki adım için önemli ipuçları veriyor. "Fikirlerinin beyaz tahtadan milyarlarca silikona ulaşmasını arzulayan bir tutkunsan eğer, Intel'in Oregon'daki NGC ( Yeni nesil Çekirdek ) ekibine katıl" mesajı gerçekten dikkat çekici. Önümüzdeki 10 yıla şekil vereceği ve henüz sadece hayal edilebilen teknolojilerde kullanılacağı ifade edilen yeni nesil mimari için görünen o ki çalışmalar başlamış bile.
Yarıiletken endüstrisindeki sıkı dostlarımın her seferinde söylediği şey aynı; Sıfırdan tasarlanan yani mühendislerin boş bir kağıtla işe koyulduğu yeni nesil bir mikroişlemci mimarisinin hayat bulması yaklaşık 4 yıl sürüyor. AMD'nin Zen mimarisi de hemen hemen bu zaman dilimi içinde geliştirilip üretime hazır hale gelmişti. Tabi Intel'in işgücü, üretim teknolojilerinde dışa bağımlı olmaması gibi önemli kazanımları yok değil fakat yepyeni ve yenilikçi bir tasarım yapmak da pek kolay sayılmaz.
Elimizdeki bilgilere göre, Intel'in NGC adını verdiği tamamiyle yeni işlemci mimarisi 2020-2021 öncesinde boy göstermeyecek gibi duruyor. O dönemin koşulları doğrultusunda 5nm üretim geometrisi de Intel tarafında aktif kullanıma geçmiş olabilir. Unutmamanızı istediğim bir de detay var; İlk defa 4 yıl sonra göreceğimiz bu mimari, belki de 2030'a kadar çıkacak Intel tabanlı işlemci tasarımları için temel teşkil edecek. Öte taraftan mobil cihazların yükselişini de hesaplamak zorunda olan Intel, aynı zamanda her noktası modüler, devrimsel bir mimari geliştirmek zorunda.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
15286 kez okundu.
45 kişi, toplam 49 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
intel, cpu ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim