Anlık Bildirim

Köpek balığı filmleri, türün korunması ile ilgili çabalara zarar veriyor

Avusturalya'da yapılan bir araştırmaya göre her sene gişe rekorları kıran köpek balığı filmleri, türün korunmasına yönelik çalışmalara önemli zararlar veriyor.

1975 yılında çıkan “Jaws” filmiyle herkesin köpekbalığına olan bakış açısı değişmişti. Bu filmden sonra da köpekbalıklarıyla ilgili yüzlerce film çekildi ve insanların bu hayvanlara karşı olan korkuları önemli derecede arttı.

Köpek balığı filmleri, türün korunma çalışmalarını kötü etkiliyor Tam Boyutta Gör

Güney Avusturalya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada bilim insanları, bu tarz filmlerin nesli tükenmekte olan köpek balıkları üzerinde negatif bir etki yarattığı konusunda endişelendiklerini ifade etti. Araştırmacılardan Dr. Le Busque, popüler medyada bulunan köpek balığı tasvirlerinin insanların köpek balıklarını algılama şekillerini değiştirdiğini ve türün koruma çabalarına zarar verdiğini belirtti.

İnsanların köpek balıklarına zarar verme ihtimali daha fazla

Le Busque ayrıca, “Jaws’tan bu yana onlarca canavar köpek balığı filmi, bu hayvanları insan eti için doyumsuz iştahı olan korkunç yaratıklar olarak gösterdi; ancak bu hiç doğru değil” ifadelerini kullandı. Busque, birçok köpek balığı türünün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söylerken insanların köpek balıklarına zarar verme olasılığının köpek balıklarının insanlara zarar verme olasılığından daha fazla olduğunu söyledi.

Köpek balığı filmleri, türün korunma çalışmalarını kötü etkiliyor Tam Boyutta Gör

Araştırmacılara göre tür üzerinde yaratılan bu algı insanların köpek balıklarının yok olması üzerinde önlemler alma ihtimalini önemli bir ölçüde düşürüyor ve koruma çalışmalarına zarar veriyor. Bilim insanları bu hayvanların korunma çalışmalarını arttırmak için sinemadaki tasvirlerine artık daha fazla dikkat edilmesi konusunda uyarıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim