Anlık Bildirim

Kripto paralara Avrupa Birliği de el atıyor

Kripto paraları 3 farklı gruba ayıran yeni kanun taslağı bu gruplara göre lisanslama ve yetkilendirme veriyor. Ayrıca borsa ve proje yöneticilerine de sıkı kurallar geliyor.

Kripto paralara Avrupa Birliği de el atıyor Tam Boyutta Gör

Kripto para dünyasının günlük hacminin 130 milyar doları geçmesi devasa bir yatırımcı kitlesinin buraya akın ettiğini gösteriyor. Kimi kısa sürede zengin olmak kimisi de uzun vadeli yatırım için gelen insanların güvencesi sadece borsaların sunduğu güvenlik seviyesi kadar oluyor. Devletler artık yavaş yavaş kripto paraların bir düzenleme altına girmesine inanmaya başladı.

Sırada Avrupa Birliği var

Kripto paralar için ülkelerin kendilerine göre düzenlemeleri veya vergilendirmeleri oluyor ancak Avrupa Birliği bu işe bir standart getirmeye kararlı. Hazırlanan taslak metin farklı kategorilere göre farklı kurallar belirliyor. 

Kripto Varlık Pazarları ya da MiCA olarak adlandırılan taslak metin Birlik çapında standart uygulamalar ortaya çıkmasını sağlayacak. Şeffaflık, yetkilendirme, gözetim, yönetilebilirlik bunlar arasında. Kanun doğrudan yürürlüğe girecek ve ülkelerin kendi kanunlarına entegre etmesine gerek kalmayacak. 

MiCA kripto varlık tanımını oldukça geniş bir şekilde yapıyor. Dağıtık defter teknolojileri kullanılarak depolanan veya transfer edilen değer veya hakların dijital temsili olarak tanımlanmış. Böylece bir boşluk oluşmamış oluyor. 

Kripto paralara Avrupa Birliği de el atıyor Tam Boyutta Gör

MiCA kripto varlıkları 3 kısma ayırmış. İlk kısım emtialara dayalı sabit kripto paralar. İkinci kısım birden çok varlığı temsil eden grup yatırım araçları. Son kısım ise bildiğimiz değişken değerli kripto paralardan oluşuyor. 

Taslağa göre kripto para borsası işletenlerin AB sınırları içerisinde faaliyet göstermesi gerekiyor. Yine sunacağı hizmete göre bu kategorilerde lisans alması gerekiyor. Ayrıca varlık projeleri geliştirenler de tanım dosyasını en ince ayrıntısına kadar hazırlamak zorunda. Projelerin ciddiyetine göre de daha geniş gözetim mekanizmaları devreye giriyor. 

Piramit şemalarının veya dolandırıcılık amaçlı projelerin önüne geçerek ve kripto para borsalarının  sorumluluk almasını sağlayarak vatandaşını korumak isteyen MiCA taslağı yakın dönemde Komisyon tarafından son şekli verilerek hayata geçirilecek. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim