Anlık Bildirim

Küresel ısınma yüzünden her yıl 5 milyon insan ölüyor

Uzmanlar son 20 yılda "küresel ısınma" kaynaklı sıcaklıklardan ötürü yılda ne kadar insanın öldüğünü araştırdı. Ortaya çıkan sonuçlara göre her yıl 5 milyon insan sıcaklık değişiminden ölüyor.

Küresel ısınma sebebiyle yılda 5 milyon insan ölüyor Tam Boyutta Gör

Lancet Planetary Health dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre küresel ısınmanın getirdiği sıcaklık artışı sebebiyle her yıl dünyada 5 milyon insan ölüyor. Hatırlarsak geçtiğimiz günlerde Kuzey Amerika kıtasındaki sıcak hava dalgası sebebiyle yüzlerce insan sadece birkaç günde ölmüştü. Bu anlamda 5 milyon insanın yıl boyunca ölmesi çok da şaşırtıcı olmayabilir. 

Monash Üniversitesi'nden Prof. Yuming Guo'nun öncülük ettiği araştırmada 2000-2019 arasında, 43 ülke ve 750 lokasyondaki ölüm ve hava durumu incelendi. Araştırma sonuçlarına göre, ele alınan 20 yıl içerisinde her yıl 5 milyon insanın sırf sıcaklık sebebiyle öldüğü kaydedildi. Bu da yıllık küresel ölümlerin %9,4'üne karşılık geliyor. 

Küresel ısınma sebebiyle yılda 5 milyon insan ölüyor Tam Boyutta Gör

Ancak buradaki sıcaklık, ölümlerin yalnızca aşırı sıcak havalardan kaynaklandığı anlamına gelmiyor. Aynı zamanda da soğuk havalardan meydana gelen ölümler de var. Öte yandan Guo, soğuk hava ölümlerinin azalmakta olduğunun altını çiziyor. 

Bununla birlikte incelemelere göre bu bölgelerdeki günlük sıcaklık 10 yıl boyunca 0,26 derece artmış. Diğer yandan araştırmada sıcaklık artışıyla ilgili en yüksek ölüm oranı Doğu Avrupa'da tespit edilirken, soğukla ilgili ölüm oranıysa Sahra altı Afrika'da kaydedildi. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim