Anlık Bildirim

Avustralyalı öğrenciler, mağara keşifleri için 'örümcek robot' geliştirdi

Avustralya’da bulunan Adelaide Üniversitesi’nden araştırmacılar, Unesco’nun Dünya Miras Listesi’nde yer alan Naracoorte Mağaraları’nı taramak için bir ‘örümcek robot’ üretti.

Naracoorte Mağaraları Tam Boyutta Gör

Güney Avustralya’nın güneydoğusunda UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Naracoorte Mağaraları bulunuyor. Bu milli park; sarkıtları, dikitleri ve tarih öncesi fosilleriyle ünlü olmuş ve UNESCO’nun listesine girmeyi başarmıştı.

Şimdi de Avustralya’da bulunan bir grup öğrenci, bu mağaraları araştırmak için yeni bir adım attı. Adelaide Üniversitesi’ndeki öğrenciler, mağaraların üç boyutlu taramasını yapabilecek bir ‘örümcek robot’ geliştirdi. Bu projeye de CaveX adı verildi. Robot, engelleri daha kolay aşabilmek için ve bu tarihi bölgeye zarar vermemesi için altı ayaklı olacak şekilde tasarlandı.

Geliştirilen robot Tam Boyutta Gör

‘Yeni keşifler yapılabilecek’

Öğrenciler üç boyutlu taramalar yoluyla, bölgede yeni keşiflerin yapılabilmesini umut ediyorlar. Projede çalışan doktora öğrencisi Craig Williams çalışmaları ile ilgili ABC Avustralya’ya yaptığı açıklamalarda, ‘Yeni fosil yataklarına yol açmasını umuyoruz. Bu yüzden de mağara yüzeyini tarıyoruz” ifadelerini kullandı.

Williams sözlerine şunları da ekledi: “Çalışmamız, burada bulunan fosiller hakkındaki bilgilerimizi geliştirmemize yardımcı olacak.”

CaveX ekibi Tam Boyutta Gör

Robotu denemek için Naracoorte Mağaraları’nda bir hafta sonu geçiren CaveX ekibi, gidişattan oldukça memnun olduklarını belirtti ve gelecek araştırmalar için oldukça umutlu olduklarını söyledi. Öğrencilerden Hayden Lee robotla ilgili, “Çeşitli yürüyüşlerde engebeli arazilerde yürümeyi başardı. Çevredeki alanların haritasını çıkarabildi ve birden çok tarama yapabildi” dedi.

Projeyi yürüten ekip, gelecekteki ‘yeni nesil mühendislik’ öğrencilerinin de bu çalışmayı devam ettirmesini umuyor. Buna ek olarak öğrenciler, çalışmanın daha iyi hâle gelmesi için yapay zekâ teknolojilerinden ve makine öğreniminden yararlanmak istediklerini belirtiyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim