Anlık Bildirim

3500 yıllık Mısır firavunun mumyası dijital olarak incelendi

Bilim insanları, 3500 yıl önce ölmüş olan Mısır firavunu I. Amenhotep'in mumyasını bilgisayarlı tomogrofiyle inceledi ve firavuna dair bazı detayları gün yüzüne çıkardı.

Mısır firavunu I. Amenhotep'in mumyası dijital olarak incelendi Tam Boyutta Gör

Arkeologlar tarafından 1881 yılında Mısır'ın Krallar Vadisi'ne yakın bir köy olan Deir el-Bahar'da I. Amenhotep'in mumyası keşfedildi. Bulunduğu günden buna 140 yıldır bilim insanları, mevcut bandajlar çıkarılırken verilebilecek hasarlardan kaçınmak için mumya üzerinde herhangi bir işlem yapmadılar ancak bilim insanlarından oluşan bir ekip, bilgisayarlı tomografi (BT) teknolojisi sayesinde mumya hakkında bazı bilgilere ulaştılar.

I. Amenhotep'in mumyasından edinilen bilgiler

Yapılan incelemeler sonucunda I. Amenhotep, 3500 yıl önce öldüğünde yaklaşık olarak 35 yaşındaydı. Bilim insanları, firavunun vücudunda bu kadar genç yaşta ölümüne sebep olacak bir fiziksel hasar bulamadılar ve bu yüzden bir enfeksiyon veya virüs sonucu öldüğü sonucuna ulaştılar. Firavunun yaklaşık 169 cm boyunda olduğu tespit edildi.

Araştırmanın baş yazarı Dr. Sahar Saleem verdiği bir demeçte: "I. Amenhotep fiziksel olarak babasına benziyordu: Dar bir çenesi, küçük dar bir burnu, kıvırcık saçları ve hafifçe çıkıntılı üst dişleri vardı." ifadelerine yer verdi.

Mısır firavunu I. Amenhotep'in mumyası dijital olarak incelendi Tam Boyutta Gör

İncelemeler, mumyanın birden fazla ölüm sonrası yaralanmasına sahip olduğunu gösterdi. Araştırmacılar bu yaraların mezar soyguncuları tarafından yapılmış olmasına muhtemel gözüyle bakıyor.

Ayrıca I. Amenhotep'in bandajları arasında gizlenmiş 30 kadar tılsım bulundu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim