Anlık Bildirim

Araştırmacılar dünyanın en kuzeyindeki adayı keşfetti

Bilim insanları, “tesadüfen” dünyanın en kuzeyinde bulunan adayı keşfettiklerini açıkladı. Grönland’a bulunan bu minik adanın yaklaşık olarak 30 metre çapında olduğu açıklandı.

Grönland’daki araştırmacılar, geçtiğimiz temmuz ayında yaptıkları bir keşif gezisi sırasında bir kara kütlesine rastladılar. Bilim insanları ilk başta burayı, gezegenin en kuzeyindeki ada olan “Oodaq” sandılar. Ekipten Morten Rasch de bununla ilgili “GPS’imizde bir hata oluştu. Biz de burayı Oodaq sandık” ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar dünyanın en kuzeyindeki adayı keşfetti Tam Boyutta Gör

Ancak daha sonra yapılan incelemelerde 30 metre çapındaki bu minik adanın Oodaq adası olmadığı anlaşıldı. Araştırmacılara göre yeni keşfedilen ada, Oodaq’ın 780 metre daha kuzeyinde bulunuyordu. Bu da onu gezegenin en kuzeyindeki ada yaptı.

Kopenhag Üniversitesi’nin cuma günü yaptığı açıklamalarda da şu ifadeler kullanıldı: “Henüz ismi belirlenmeyen bu ada, gezegenimizin keşfedilen en kuzey kara parçası olarak kayıtlara geçti.”

Keşfedilen adanın henüz resmi bir adı bulunmuyor. Araştırmacıların ise isim için bir önerisi var: Qeqertaq Avannarleq. Bu da Grönland dilinde “en kuzeydeki ada” anlamına geliyor.

İklim değişiklikleri sebebiyle yok olma ihtimali var

Araştırmacılara göre bu küçük adanın ömrü, iklim değişikliklerinden dolayı artan deniz seviyeleri sebebiyle oldukça kısa olabilir. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda bununla ilgili, “Kimse ne kadar dayanabileceğini bilmiyor. Güçlü bir fırtınaya maruz kalırsa yok olma ihtimali yüksek” ifadeleri kullanıldı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim