Anlık Bildirim

Ormanlar, 2050 yılına kadar oksijen kaynağı yerine karbondioksit kaynağına dönüşebilir

Küresel ısınma sebebiyle dünyamızın çok zor zamanlar yaşadığı biliniyor. Ancak yayınlanan son rapora göre önümüzdeki süreç tahmin edilenden çok daha zor geçecek.

Ormanlar, 2050 yılına kadar oksijen kaynağı yerine karbondioksit kaynağına dönüşebilir Tam Boyutta Gör

Küresel ısınmanın çok kritik noktalara geldiği hatta artık geri dönüşün olmadığı bir yere geldiği bir süredir konuşuluyor. Küresel ısınmanın etkilerini de hatta birkaç yıldır çok açık bir şekilde görebiliyoruz. Ancak yayınlanan son rapor, işlerin daha da korkunç hale gelebileceğini gösteriyor. 

Kuzey Arizona Üniversitesi'nden Katharyn Duffy liderliğindeki bir ekibin yaptığı çalışmaya göre, küresel ısınma sebebiyle havadaki karbondioksiti emen ağaçlar, emmek yerine bir karbon kaynağına dönüşebilir. 

Bildiğiniz üzere karbondioksit bitkiler için bir nevi besin. Havadan karbondioksit emerek, onun yerine oksijen bırakırlar. Günümüzde ormanlar ve diğer tüm kara ekosistemleri havadaki karbondioksit kirliliğinin %30'unu emiyor. Ancak işler çok kötü bir durumda ilerliyor şu anda.

Bitkilerin Karbondioksit Üretimi Artıyor

Ormanlar, 2050 yılına kadar oksijen kaynağı yerine karbondioksit kaynağına dönüşebilir Tam Boyutta Gör

Yapılan 25 yıllık uzun bir araştırmanın sonucunda bitiklerin karbondioksit emme hızında ciddi bir düşüş tespit edildi. Önümüzdeki 20 - 30 yıllık süreçte ise bitkilerin emme gücünün %45'ini kaybedebileceği düşünülüyor. Sebebi ise dünyanın ısınıyor oluşu, yani küresel ısınma. 

Bildiğiniz gibi bitkiler geceleri havadan oksijen alıp havaya karbondioksit bırakarak solunum yapıyorlar. Tam tersi şekilde de gündüzleri havadan karbondioksit alıp havaya oksijen bırakıyorlar. Katharyn Duffy ve ekibi ise 1991 - 2015 yılları arasındaki verileri incelediler.

Bu analizlerinin sonucunda da belirli bir sıcaklığa ulaşıldığında bitlikerin fotosentez hızlarının ciddi anlamda düştüğü ancak aksine solunumlarının da arttığı gözlenmiş. Yani havaya bıraktıkları oksijen ciddi oranda azalırken, havaya bıraktıkları karbondioksit miktarı da ciddi oranda artıyor. Bu da bitkileri oksijen kaynağından daha çok karbondioksit kaynağına dönüştürüyor.

Eğer karbon kirliliği azalmadan devam ederse karbon emiliminin 2040'a kadar yarıya düşeceği düşünülüyor. Ayrıca şu ana kadar 1.1 derece ısınan dünyanın, bu yüzyılın sonuna kadar 2-3 derece daha ısınması bekleniyor. 2019 yılı uydu verilerine göre sadece o yıl 38.000 kilometre kare orman yok edildi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10857 kez okundu.
25 kişi, toplam 25 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
küresel ısınma, b740a ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim