Anlık Bildirim

Şimdiye kadarki en uzak galaksi gözlemlendi: 13.5 milyar ışıkyılı uzaklıkta

Gökbilimciler, yaklaşık 1200 saatlik teleskoplardan elde edilen gözlemlerin incelenmesi sonucunda şimdiye kadarki en uzak galaksiyi gözlemlediler. HD1 galaksisi, 13.5 milyar ışık yılı uzaklıkta.

Şimdiye kadarki en uzak galaksi gözlemlendi: HD1 galaksisi

Evrene dair bildiklerimiz sürekli olarak güncellenmeye devam ediyor. Son olarak gökbilimciler şimdiye kadarki bilinen en uzak galaksiyi gözlemlediler. HD1 adlı galaksi daha önce aynı unvanı elinde bulunduran GN-z11'e göre 100 milyon ışık yılı daha uzakta bulunuyor.

Süper kütleli bir kara deliğe sahip olabilir

2020 yılında gökbilimciler, 13.4 milyar ışık yılı uzaklıkta olan GN-z11 galaksisini gözlemlemişlerdi. Bu gözlem, o zamana kadarki en uzak galaksiyi ortaya çıkarmıştı. Son olarak 13.5 milyar ışık yılı uzaklıktaki HD1 galaksisini görüntüleyen gökbilimciler, bilinen en uzak galaksi rekorunu yenilediler.

Gökbilimciler HD1'i tespit etmek için Spitzer Uzay Teleskobu , Subaru Teleskobu , Birleşik Krallık Kızılötesi Teleskobu ve VISTA Teleskobu ile elde edilen yaklaşık 1.200 saatlik gözlemleri kullandılar.

Ekip, sonuçlarının doğruluğundan oldukça eminler ancak James Webb Uzay Teleskobu'nu kullanarak HD1 hakkındaki görüşlerini tekrardan kontrol edecekler.

Gökbilimciler, HD1 galaksisi hakkında iki fikir ortaya koyuyorlar. Bunlardan ilki galaksinin oldukça hızlı bir şekilde yıldız oluşturduğu ve muhtemelen şimdiye kadar hiç gözlemlenmediği düşünülen ve evrenin ilk yıldızları olan Population III yıldızlarına bile ev sahipliği yapabileceği yönünde. Diğer fikre göre HD1, Güneş'in kütlesinin yaklaşık 100 milyon katı büyüklüğünde süper kütleli bir kara deliğe sahip olabilir.

Kaynakça https://www.engadget.com/most-distant-known-galaxy-hd1-192050141.html https://www.cfa.harvard.edu/news/scientists-have-spotted-farthest-galaxy-ever Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5718 kez okundu.
9 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
galaksi, james webb uzay teleskobu ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim