Anlık Bildirim

Tip 2 diyabet yıllar öncesinden belirlenebilir

Bilim insanları tip 2 diyabet riskini 20 yıl öncesine kadar tahmin edebilecek bir tür biyobelirteç üzerinde araştırmalarda bulundu. Araştırma Nature Communications adlı dergide yayımlandı.

Tip 2 diyabet yıllar öncesinden belirlenebilir Tam Boyutta Gör

Günümüzde değişen tüketim alışkanlıkları ve yaşam şekilleri sebebiyle tip 2 diyabet insidansında da artış gözleniyor. Şimdi ise bilim insanları tip 2 diyabet riskini neredeyse 20 yıl öncesine kadar tahmin edebilecek bir tür biyobelirteç üzerinde araştırmalarda bulundu.

Follistatin olarak adlandırılan protein ilk olarak 1980’li yılların başında keşfedilmekle birlikte vücuttaki birçok doku tarafından sentezleniyor ve söz konusu protein metabolik yolaklarda görev alıyor.

Karaciğer söz konusu proteinin major ( en önemli ) sekretuvar ( salgılayıcı ) organlarından biri olmakla birlikte bilim insanları söz konusu proteinin tip 2 diyabeti bulunan bireylerde kandaki miktarının arttığını keşfetti ve bilim insanları söz konusu alana yoğunlaştı.

Follisattin

Tip 2 diyabet yıllar öncesinden belirlenebilir Tam Boyutta Gör

Araştırmacılar yaklaşık olarak 5.000 deneğin incelendiği Malmö Diet and Cancer Cardiovascular Cohort adlı araştırmaya yoğunlaştı ve follistatin seviyelerinin yüksekliği ile tip 2 diyabet arasındaki ilişkinin 19 yıl öncesine kadar sürebildiğini keşfetti yani diğer bir deyişle tip 2 diyabet gelişiminden yıllar öncesine kadar follistatin seviyeleri yükselebilir. Ayrıca yüksek follistatin seviyelerinin de tip 2 diyabet ile korele ( orantılı, ilintili ) olduğunu ekleyelim.

Son olarak bazı fare deneylerinde de yüksek follistatin seviyelerinin insülin direncini artırdığını ve bu sebeple follistatin seviyelerinin tip 2 diyabet ile ilişkilendirildiğini belirtelim.

Yeni araştırma daha da geliştirilebilir ve iyileştirilebilirse söz konusu protein biyobelirteç olarak kullanılabilir ve tip 2 diyabet gelişimi yıllar önce belirlenip uygun tedavi protokollerine devam edilebilir.

Yeni araştırma Nature Communications adlı dergide yayımlandı.

Kaynakça https://www.nature.com/articles/s41467-021-26536-w https://www.lunduniversity.lu.se/article/blood-biomarker-identified-predicts-type-2-diabetes-many-years-diagnosis https://newatlas.com/medical/blood-biomarker-predicts-type2-diabetes-risk/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim