Anlık Bildirim

Soya fasülyesi temelli diyet astım semptomlarını azaltabilir

Japon bilim insanları fermente soya üzerinde yaptıkları çalışmalarda hayvan modellerinde söz konusu maddenin inflamasyonu baskılayabileceğini keşfetti.           

Soya fasülyesi ve astım

Bütün Dünya’da artan hava kirliliği ve çeşitli faktörler sebebiyle astım insidansında artış gözükmekle birlikte bilim insanları da astım patogenezi üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Şimdi ise Japon bilim insanları fermente soya fasülyesi üzerinde yaptıkları çalışmalarda hayvan modellerinde söz konusu maddenin inflamasyonu baskılayabileceğini keşfetti.

Bilim insanları ilk başta 2015 yılında yapılmış Study of Soy Isoflavones in Asthma ( SOYA ) adlı çalışmadan ilham aldı. Söz konusu çalışma diyetle alınan soyanın astım semptomlarını yatıştırdığını ele almakla birlikte soyanın bazı anti alerjik etkilerinin olduğu da çeşitli çalışmalara yansımış durumda.

Soya

Soya fasülyesi ve astım Tam Boyutta Gör

Bilim insanları ImmuBalance olarak adlandırılan ve fermente soya içeren ürünleri farelerin diyetlerine ekledi ve fareler normal diyetle beslenen kontrol grubuyla kıyaslandı.

Bilim insanları soya ürünleriyle beslenen grupta eozinofil olarak adlandırılan ve astım sebebiyle oluşan inflamasyonla bağdaştırılan lökositlerin ( beyaz kan hücreleri ) sayılarında azalma ile bronşlarda inflamasyon azalması ve mukus salgısında azalma tespit etti.

Uzun zamandır bağırsak mikrobiyomuyla alerjik hastalıkların etkileri zaten inceleniyordu. Ayrıca bağırsak florasıyla astım arasındaki patogenezi inceleyen birçok çalışma da mevcut durumda bulunuyor.

Söz konusu araştırmanın netlik kazanması için daha fazla çalışma gerekiyor ancak bahsi geçen araştırma geliştirilebilir ve mekanizmalar daha yakından anlaşılabilirse gelecekte astım ve çeşitli alerjik hastalıkların takibi ve kontrol altına alınması çok daha kolay olabilir.

Yeni araştırma Nutrientsadlı dergide yayımlandı.

Kaynakça https://www.osaka-cu.ac.jp/en/news/2021/fermented-soybeans-suppress-asthma-induced-airway-inflammation https://www.mdpi.com/2072-6643/13/10/3380 Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim