Anlık Bildirim

Türkiye'de ve dünyada yangınla mücadelede hangi uçaklar kullanılıyor?

Türkiye son birkaç gündür yangın kabusunun içinde. Ülkenin dört bir yanında alevlerle mücadele veriliyor. Bu kapsamda yangın söndürme uçakları yeniden gündeme geldi.

Ülkelerin yangınla mücadelede kullandığı uçaklar

Türkiye son birkaç gündür Manavgat dahil ülkenin pek çok kesiminde orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Hala tam olarak kontrol altına alınamayan yangınlar nedeniyle ormanlarımız yok olurken, yerleşim yerlerine de sıçrayan alevler nedeniyle can kayıpları da yaşanıyor.

Türkiye ve diğer ülkeler yangında hangi uçakları kullanıyor?

Türkiye yangın kabusu yaşarken, bu gibi durumlarda hayati önem taşıyan yangın söndürme uçakları yeniden gündeme geldi. Zira ülkemizin kaç tane yangın söndürme uçağına sahip olduğu ve bu uçakların çalışıp çalışmadığı yıllardır tartışılırken, son bir haftadır ülkeyi kasıp kavuran yangınlara 3 uçak, 38 helikopter, 472 arazöz ve 4 bin personelle müdahale ediliyor.

Yangınlara müdahale eden 3 uçağın Rusya'dan kiralandığı ifade ediliyor. Beriev Be-200 tipi amfibik yangın söndürme uçakları hem karaya hem de denize inebiliyor. Jet motorlu uçakların 12 ton su atma kapasitesine sahip olduğu ve gövdesindeki su tankını 20 saniye civarında doldurabildiğini görüyoruz.

Ülkemizde Türk Hava Kurumu'nun (THK) da 9 adet Canadair CL-215 tipi uçaklara sahip olduğu biliniyor. Öte yandan bu uçakların kullanılamaz durumda olduğu ifade ediliyor. Bu konuda uçaklarda motor olmadığı ve pilotların işten çıkarıldığı gibi çeşitli iddialar mevcut. 

Peki Türkiye'de durum böyleyken diğer ülkeler yangınla mücadelede hangi uçakları kullanıyor? Bazı ülkelerin alevlere müdahale etmek için kullandığı uçakları sizler için derledik:

Ülke Yangın söndürme uçağı sayısı
Yunanistan 20
İtalya 19
Fransa 29
İspanya 17

Yunanistan

Örnek olarak komşu ülke Yunanistan'da 20 uçaktan oluşan bir filo faal olarak kullanılıyor. Bu filoda 13 tane Canadair-Bombardier CL-215 Scooper tipi 7 tane de CL-415 Superscooper tipi uçak bulunuyor. Bu uçaklardan ilki 4900 litre ikincisiyse 6140 litre su atma kapasitesine sahip.

Ülkelerin yangınla mücadelede kullandığı uçaklar

Yunanistan'ın elinde ayrıca 18 tane Polonya yapımı PZL M-18 tipi küçük yangın söndürme uçağı da mevcut. Fakat bu uçaklar günümüzde daha çok devriye görevinde kullanılıyor. Ülkede havadan yangınla mücadeleyi yaklaşık 22 yıldır Erickson firması yönetiyor.

İtalya

İtalya'nın yangın uçağı filosunda da Canadair hakimiyeti mevcut. 19 uçaktan oluşan filoda 3 adet CL-215 tipi, 16 tane de CL-415 tipi amfibik uçak bulunuyor. İtalya'nın yangın söndürme uçak filosu Babcock tarafından yönetiliyor. Babcock ayrıca Avrupa ülkelerine ve Kanada'ya havadan yangın söndürme hizmeti sunuyor.

Fransa

Fransa Hükümeti'nin açıkladığı bilgilere göre yangınla mücadelede 12 tane Canadair CL-415 tipi uçak kullanılıyor. Bunun yanı sıra filoda 10 tane Grumman S-2 Tracker, 4 tane Dash-8 Q400 ve 3 tane de Beechcraft King Air 200 tipi uçak mevcut. Dash-8 Q400'lerin dördüncüsü geçtiğimiz yıl filoya katılmış.

İspanya

İspanya'nın elinde 17 uçaktan oluşan bir yangın söndürme filosu mevcut. Bu filoda 14 tane Canadair CL-215 tipi, 3 tane de CL-415 tipi uçak görev yapıyor. Bu uçakların yanı sıra yukarıda bahsi geçen Babcock firması İspanya'ya da hizmet veriyor.

Ülkelerin yangınla mücadelede kullandığı uçaklar Tam Boyutta Gör

Avustralya

Geçtiğimiz yıl yangınların kasıp kavurduğu Avustralya'nın havadan yangın söndürme filosu oldukça geniş ve yönetim bu filoyu genişletmeye devam ediyor. Ülkede PZL M18T Dromader ve Air Tractor AT802F gibi ortalama 3 bin litre su atma kapasiteli küçük uçaklardan tutun da Avro RJ85 (11350 litre), Coulson C130Q (15450 litre) ve Boeing 737'den dönüştürülen Coulson B737 (15142 litre) gibi büyük yangın söndürme uçakları mevcut.

Portekiz

Portekiz geçtiğimiz yıl orman yangınları bakımından en kötü dönemlerinden birini geçirdi. Bu süreçte Babcock bu yangınlarda da önemli rol oynadı. Bu yangınlarda ülkenin yangınla mücadele filosunda en az 6 tane Air Tractor AT-802 Fire Boss tipi uçak ve 2 tane Canadair görev aldı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
31743 kez okundu.
44 kişi, toplam 60 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, yangın ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim