Anlık Bildirim

Japonya, Avrupa ve NASA; dev bir uzay görevi için bir araya geldi

Mars'ın uyduları Phobos ve Deimos, dünyanın en büyük uzay ajanslarını bir araya getirdi. İşte JAXA, CNES, NASA ve Almanya Havacılık ve Uzay Dairesi'nin dev iş birliği:
Dünyanın en büyük uzay ajanslarına sahip olan Japonya, ABD, Fransa ve Almanya dev bir Mars görevi için iş birliği yapıyor. Japonya'nın liderlik ettiği yeni misyonun ismi MMX (Martian Moons eXploration). 2024 yılında start verecek olan görevde, Mars'ın uyduları Phobos ve Deimos ilk kez bir uzay aracı tarafından keşfedilecek.

JAXA, NASA, CNES ve Alman uzay ajansı iş birliği


JAXA, MMX göreviyle birlikte Mars'ın doğal uyduları Phobos ve Deimos'un kökenlerini araştırmak istiyor. Görevin şu anki planlarına göre iki farklı uzay aracı Mars'a gönderilecek. Bu uzay araçlarından birisinin CNES ve Almanya Havacılık ve Uzay Merkezi tarafından geliştirileceği belirtilmiş.

Almanya ve Fransa ortaklığında geliştirilen bu aracın bir gözlem aracı olacağı söyleniyor.Buna göre gözlem aracı, JAXA'nın MMX uzay aracının üzerine yerleştirilip Mars'a gönderilecek ve sonrasında Phobos veya Deimos'a iniş yapacak. Gözlem aracı yüzeyde, MMX ise yörüngede araştırmalar yapacak.

MMX misyonunda NASA'nın göreviyse MEGANE (Japonca 'gözlük' anlamına geliyor) isimli özel bir ölçü ekipmanını geliştirmek olacak. Bir nötron ve X-ışını spektrografı olan MEGANE, Phobos'un yaydığı bu ışınları inceleyerek gezegenin yapısına ve geçmişine dair çalışmalar yapacak. NASA'nın 15 milyon dolar maliyetle geliştireceği MEGANE, MMX uzay aracının 7 önemli ekipmanından birisi olacak.

Dört büyük uzay ajansını bir araya getiren Mars Moons eXploration göreviyle birlikte Kızıl Gezegen'in uydularına dair birçok sorunun cevaplanması bekleniyor. Bilim insanları uzun bir süredir Phobos ve Deimos'un Mars'ın yörüngesine yakalanmış göktaşları olduğunu düşünüyordu. Ancak uyduların kökenine dair hala birçok soru işareti bulunuyor. Bakalım MMX görevi bu sorulara cevap olabilecek mi. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim