Anlık Bildirim

Yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC için onay başvurusu yapıldı

Yerli inaktif koronavirüs aşısı TURKOVAC'ın kullanımına başlanması için acil kullanım onayı başvurusu yapıldı.                                                              

Yerli aşı TURKOVAC için acil kullanım onayı başvurusu yapıldı Tam Boyutta Gör

Çinli Sinovac aşısına benzer yöntemle geliştirilen yerli aşı TURKOVAC için acil kullanım onayı başvurusunun yapıldığı açıklandı.

Sağlık Bakanı Koca, "Koca, "Konuşmama başlamadan önce milletimiz için önemli bir müjdeyi vermek isterim. Yerli Kovid-19 inaktif aşımız Turkovac bugün itibarıyla Acil Kullanım Onayına müracaat etmiştir. Hücreden aşıya kadar her aşaması ülkemizde ve ülkemiz bilim insanlarınca geliştirilen milli aşımızın ülkemize, milletimize ve tüm dünyaya hayırlı, uğurlu olmasını dilerim" dedi.

TURKOVAC koronavirüs aşısı, Erciyes Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından yöntemle geliştirildi. Turkovac aşısının Faz 1 klinik çalışmasına 44 gönüllü, Faz 2 çalışmasına ise 250 gönüllü katıldı. Faz 3 aşaması için 3 binin üzerinde gönüllü başvurusu alındı. Binlerce kişiye TURKOVAC uygulandı. Bu aşı ile Çinli Sinovac aşısı aynı yöntemle yani inaktif yöntemle geliştirildi. Çeşitli uzmanlara göre daha yeni formüle sahip olduğu için yerli aşının Sinovac'tan daha etkili olduğu iddia ediliyor.

En erken 14 gün içinde onay verilecek

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından TURKOVAC'ın güvenilirliğine yönelik testler yapılacak. Bu testler en az 14 gün sürecek. Etkinlik oranının en az yüzde 50 olduğunun onaylanması ve büyük yan etkisi olmadığınının doğrulanması durumunda TURKOVAC'a acil kullanım onayı verilecek. Bu onayla birlikte halka yerli koronavirüs aşısı uygulanmaya başlanacak. Daha önce yalnızca gönüllülere uygulanıyordu. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan Sinovac ve BioNTech koronavirüs aşıları TİTCK'den acil kullanım onayı alarak kullanımına başlanmıştı. Bu iki aşı harici Rusya'nın Sputnik-V aşısına da acil kullanım onayı verildi kullanımına başlanmadı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6480 kez okundu.
24 kişi, toplam 32 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Diğer Bilim, Türkiye Haberleri ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim