Anlık Bildirim

Yerli aşının Faz 3 aşamasında plasebo yerine Sinovac kullanılacak

Yerli aşının Faz 3 çalışmalarında ilginç bir karar uygulanacak. Plasebo grubuna boş aşı yerine Sinovac aşısı yapılacak. Faz 3 çalışmaları bu ayın sonunda başlıyor.

Yerli aşının Faz 3 aşamasında plasebo yerine Sinovac kullanılacak Tam Boyutta Gör

Erciyes Üniversitesi bünyesinde geliştirilen yerli koronavirüs aşının Faz 3 aşamasına geçmesine sayılı günler kaldı. Aşının Faz 3 çalışmalarında plasebo aşı yerine farklı bir yöntem izlenecek.

Aşı çalışmalarında aşının psikolojik etkisini ölçmek için rastgele bir gruba boş aşı (plasebo) uygulanıyor. Sinovac aşısının ülkemizdeki denemelerine katılan kişilerin 2/3'üne gerçek aşı uygulanırken, katılımcıların 1/3'üne plasebo (boş aşı) uygulanmıştı.

Yerli aşının Faz 3 çalışmalarında plasebo grubuna boş aşı yerine Sinovac aşısı uygulanacak. Kararın gerekçesi olarak yerli aşı ile Sinovac'ın karşılaştırmasının yapılması ve Faz 3'e gönüllü olan herkesin gerçek aşıyla aşılanması için böyle bir karar alındığı belirtiliyor.

İnaktif yöntemle geliştirilen yerli aşının Faz 2 çalışmaları 9 Nisan’da tamamlandı. Faz 3 aşamasına Mayıs ayı sonunda geçilmesi planlanıyor. Aşının Faz 1 çalışmalarına 44 gönüllü, Faz 2 çalışmalarına 250 gönüllü katıldı. Faz 3 aşamasında binlerce gönüllü üzerinde çalışma yapılacak.

Prof. Dr. Mehmet Ceylan kararı eleştirdi

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşının Sinovac ile karşılaştırmasının yapılmasını destekliyor ancak bu karşılaştırmanın kullanım onayından sonra yapılmasını öneriyor.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ilk aşamada plasebo ile karşılaştırma yapılmasının tercih edeceğini belirterek, “Yani bir aşı geliştirdiniz ve ilk defa kullanılacak. Burada sizin önce ispatlamanız gereken bu aşının etkin olup olmadığı. Biz önce yeni çıkmış bir üründe plasebo ile yapılmış çalışmaları tercih ederiz; çünkü etkinliği bilinmiyor. Ancak bir süre kullandıktan sonra ‘Sinovac mı etkili bu mu etkili, etki farkı var mı’ diye merak ediyorsak, Sinovac ile karşılaştırarak bir çalışma yaparız. Ben olsam ilk Faz-3 çalışmasını plasebo ile karşılaştırarak yaparım. Kullanıma başlayıp, ruhsat aldıktan sonra başka bir aşıyla karşılaştırılabilir. ‘İki soruya aynı anda cevap bulalım’ diye Faz-3 çalışmasını Sinovac ile yapmak çok doğru değil” dedi.

Kaynakça https://www.ntv.com.tr/saglik/yerli-asinin-faz-3-asamasinda-yeni-karar-artik-plaseboyok,PTlpvFFftUe62zBA-PIEpg https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/ceyhandan-dikkat-ceken-yerli-asi-aciklamasi-6435585/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8858 kez okundu.
13 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, aşı ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim