Anlık Bildirim

10 saniyede Covid-19'u tespit eden yerli test kiti seri üretime geçti

Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde (UNAM) nanoteknoloji ile geliştirilen Diagnovir ismindeki hızlı test kiti seri üretime geçti. Hızlı test kiti 10 saniyede yüzde 99 doğrulukla sonuç veriyor.

10 saniyede sonuç veren Covid-19 test kiti kullanıma hazır Tam Boyutta Gör

Türk bilim insanları tarafından yürütülen araştırma sonucunda nanoteknoloji ile geliştirilen Diagnovir ismindeki Covid-19 antijen test kiti seri üretime geçti. Diğer hızlı testlerden farklı olarak yalnızca 10 saniyede sonuç verebiliyor. Üstelik bunu yüksek doğrulukla yapıyor.

Test kitinin geliştirilmesinde rol alan Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, hızlı test kiti hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Atalar, test kitinin seri üretim sürecine geçildiğini ve yurt dışından büyük talep geldiğini duyurdu.

Test kiti ağızdan alınan sürüntü ile sonuç veriyor. Testin pozitif olması halinde 5-10 saniye içinde, negatif durumda ise 20-20 saniye içerisinde sonuç çıkıyor. Yapılan klinik çalışmaları sonucunda yüzde 99 doğrulukla çalıştığı tespit edildi. Bu oran doğrultusunda hazırlanan dosyalarla Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğüne ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na başvuruları yapıldı ve onay alındı. Böylece sahada kullanılabilir hale geldi.

10 saniyede sonuç veren Covid-19 test kiti kullanıma hazır Tam Boyutta Gör

Prof. Dr. Atalar, test kitlerine dünyanın her tarafından yoğun talep olduğunu ifade ediyor. Havaalanları, fabrikalar ve Alman Futbol Ligi yetkilileri Diagnovir test kiti satın almak için girişimlerde bulundu.

Mezuniyet töreninde yaygın şekilde kullanıldı

Bilkent Üniversitesi UNAM baş araştırmacılarından Doktor Öğretim Üyesi Bülend Ortaç, test kitinin son mezuniyet töreninde kullanıldığını ve organizasyonun sağlıklı şekilde yürütülmesinde büyük katkı sağladığını ifade etti. Mezuniyet törenine ailelerle birlikte 1200 kişi katıldı. Öğrencilerin ve velilerin testleri yapıldı. Testi negatif çıkanlar törene alındı. Saniyeler içerisinde sonuç verdiği için kimse uzun süre beklemedi. PCR testi istenseydi 2-3 gün beklemeri gerekecekti.

10 saniyede sonuç veren Covid-19 test kiti kullanıma hazır Tam Boyutta Gör

Sistem nasıl çalışıyor?

Bülend Ortaç, hızlı test kitinin çalışma prensibine ilişkin şunları kaydetti:

"Temel bilimlerden uygulama bilimlerine kadar çeşitli dallardan uzmanlarla çalışılarak geliştirdiğimiz sistem, ağızdan alınan bir sürüntü hızlı test kitine yerleştiriliyor. Virüs pozitif olması halinde virüs proteinleri bu kite bağlanarak optik sinyal veriyor. Bu hızlı sinyal sonucunda yapılan algoritmalar, farklı varyantlara da cevap verebiliyor. Bu algoritmalar negatif ya da pozitif olarak cevap veriyor. Hastadan alınan numune örneğinin pozitif olması halinde 5-10 saniye içinde, negatif durumda ise kontrollerin yapılarak 20-30 saniye içinde sonuç çıkıyor. PCR testi, hata payı yüksek ve hastalık başladıktan 2-3 gün sonra sonuç veren bir yöntemken bizim sistemimiz saniyeler içinde ve hastalığın erken evresinde sonuç veriyor, doğruluk payı ise yüzde 99'lık oranla çok çok yüksek. Hastalar üzerinde yaptığımız testlerde, PCR testlerinin çok öncesinde sonuç aldık."

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8670 kez okundu.
17 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Türkiye Haberleri, Diğer Bilim ve
2 etiket daha Popüler Bilim Covid-19
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim