Ağustos ve ardından Kasım aylarında meydana gelen kazlarda aynı destek kulesi üzerindeki çelik halatlar kopmuş ve bunun neticesinde gözlemevinin diğer kuleleri üzerindeki stres artmıştı. Takip eden süreçte teleskobun sorumlusu konumunda bulunan Ulusal Bilim Kurumu (NSF), gözlemevi çanağının üzerinde asılı durumda bulunan 900 tonluk yapının her an çökebileceği sonucuna ulaşmıştı. Mevcut durumun bakım ve onarım yoluyla değiştirilemeyeceği kararına varan NSF, Arecibo Gözlemevi’nin yıkılması kararı almıştı.
İnşası 1963 yılında tamamlanan ve astronomi dünyası için başta NASA’nın Dünyadışı Zekâ Arayışı (SETI-Search for Extra-Terrestrial Intelligence) projesi kapsamında faydalanılan ve ilk kazanın meydana geldiği dönemde Güneşe en yakın yıldızlardan olan Barnard Yıldızı’nı incelemek için kullanılan teleskop, ne yazık ki çöktü. Teleskobun çöktüğü bilgisi 1 Aralık günü paylaşıldı.
İlginizi Çekebilir
Ayrıca Bkz. "Chang'e 5 resmen Ay'a iniş yaptı: İşte tarihi görevin detayları"
Araştırmacıların tahmin ettiği üzere dev çanağın üzerinde bulunan 900 tonluk yapı, gece geç saatlerde 305m genişliğindeki teleskobun üzerine düşerek gözlemevinin çökmesine neden oldu.
Yıkım kararı alınmasıyla birlikte teleskop civarında kurulu, başta ziyaretçi merkezi gibi yapıları en sağlam haliyle kurtarma planı yapan NSF, gelişen bu ani durum karşısındaki yol haritasıyla ilgili bir açıklama ise yapmadı.
Adeta kendi canını alan teleskobun makus talihi sonrası astronomi dünyası mensupları, üzüntülerini dile getiren mesajlar paylaştı.
https://www.engadget.com/arecibo-observatory-collapse-173522919.html Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


yeni rekoru: 300 saatde, 3 milyon galakasinin gökyüzü haritası çıkarılmış.
Belkide uzay çalışmaları trump un dediği gibi düzmece ve yandaşa para aktarma. Bakımı yapılsa ve olası tasarım hataları giderilip alternatifi olsa hala çalışırdı.