Anlık Bildirim

NASA'nın GUSTO balon teleskobu Samanyolu'nu 3D olarak haritalayacak

Explorers Programı kapsamında ilk kez finanse edilen GUSTO, Antarktika üzerinde en az 55 gün geçirecek. Balon teleskobu görevi boyunca Samanyolu’nun bir bölümünü haritalayacak.
NASA'nın GUSTO balon teleskobu Samanyolu'nu haritalayacak Tam Boyutta Gör
NASA, Samanyolu Galaksisinin bir bölümünün 3 boyutlu haritasını çıkarmak için kullanılacak verileri toplamak üzere GUSTO (Galactic / Extragalactic ULDB Spectroscopic Terahertz Observatory'nin kısaltması) adlı bir deneye başlamaya hazırlanıyor. GUSTO deneyi, en az 55 gün boyunca yüksek irtifa balonuyla Antarktika'nın 36 bin metre üzerinde süzülerek kozmik yıldızlararası ortamdan sızan yüksek frekanslı radyo dalgalarını (yıldızlar arasındaki boşluğu oluşturan gazlar, toz, radyasyon ve diğer malzemeleri ifade eden bir terim) toplayacak.

NASA’nın GUSTO görevi başlıyor

NASA'nın GUSTO balon teleskobu Samanyolu'nu haritalayacak Tam Boyutta Gör
GUSTO yıldızlararası ortamda karbon, oksijen ve nitrojen sinyalleri arayacak, yıldızların ve gezegenlerin nasıl oluştuğuna, özellikle de uzay parçacıklarının bir araya gelerek yıldız oluşumundan önce moleküler bulutları oluşturmasına neyin sebep olduğuna dair ipuçları arayacak. NASA'ya göre balon Antarktika McMurdo İstasyonu'ndan "21 Aralık'tan önce" fırlatılacak.

GUSTO projesinin araştırma lideri Arizona Üniversitesi'nden Chris Walker, GUSTO'nun parçacıkların ilettiği terahertz frekansları toplama görevi için benzersiz bir şekilde uygun olduğunu söylüyor. NASA, görevin aynı zamanda Büyük Macellan Bulutu'nun 3 boyutlu yapısını ortaya çıkaracağını söylüyor; bu, Samanyolu'nun yakınında, Dünya'nın güney yarımküresinin bazı bölgelerinden çıplak gözle görülebilen bir cüce galaksi.

NASA'nın GUSTO balon teleskobu Samanyolu'nu haritalayacak Tam Boyutta Gör
Bu arada teleskop Güney Kutbu'nun atmosferik antisiklonunda uçacak ve bu da onu görev sırasında kutbun etrafında daireler çizmeye yönlendirecek. Öte yanedan GUSTO, NASA'nın kullandığı tek balon tabanlı bilim aracı değil. Ajans 30 yılı aşkın bir süredir balonları, bazen binlerce kilo ağırlığındaki faydalı yükleri yukarıya çıkarmak için kullanıyor.
Kaynakça https://www.theverge.com/2023/12/18/24006983/nasa-gusto-balloon-telescope-mission-milky-way-map https://science.nasa.gov/missions/scientific-balloons/nasas-gusto-prepares-to-map-space-between-the-stars/ Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim