Çin Ulusal Uzay Dairesi, Ay'dan Dünya'ya örnek maddeler getirme hedefinde önemli bir basamağı daha geride bıraktı. Geçtiğimiz hafta uzaya fırlatılan Chang'e 5 görevi, bugün itibarıyla Ay'ın yüzeyine kusursuz bir iniş gerçekleştirdi. Çin devlet televizyonu CCTV tarafından yapılan açıklamada, yüzeydeki araçların sağlık durumunun çok iyi olduğu ve örnek maddeler toplamak için hazırlıkların başladığı belirtildi.
Çinli araştırmacıların daha önce yayınladığı bir yazıda Chang'e 5'in bugün TSİ 18.13'te yüzeye iniş yapması beklendiği belirtilmişti. Chang'e 5, Ay'ın Oceanus Procellarum (Fırtınaların Okyanusu) isimli bölgesinde bulunan Mons Rümker dağının yakınlarına iniş yapmış.
İniş araçlarının, yörünge araçlarından ayrıldığı anlar:
İlginizi Çekebilir
44 yıl sonra bir ilk olacak
Chang'e 5 görevi 24 Kasım tarihinde fırlatılmış ve kalkıştan dört gün sonra 28 Kasım'da da Ay'ın yörüngesine yerleşmişti. Görev toplam dört farklı modülden oluşuyor. Bu modüllerin şu anda ikisi yörüngede ikisi ise yüzeyde bulunuyor.
Yüzeye iniş yapan iki modülden birisinin tek amacı örnek toplamak olacak. Bu modülün yüzeyin iki metre altından yaklaşık 2 kilogram ağırlığında toprak ve taş toplaması bekleniyor. Daha sonra ise topladığı bu örnek maddeleri, yüzeye iniş yapan diğer modüle yerleştireçek. Bu ikinci aracın da örnek maddelerle birlikte yüzeyden kendini tekrar yörüngeye fırlatması ve yörüngedeki diğer iki modüle kenetlenmesi planlanıyor. Sonrasında ise geriye kalan tek şey artık Dünya'ya geri dönmek olacak.
Chang'e 5 misyonunun toplamda 23 gün gibi kısa bir sürede tamamlanması hedefleniyor. Çinli araştırmacıların ifadelerine göre Chang'e 5, toplanan Ay parçalarıyla birlikte 16-17 Aralık gibi Dünya'ya iniş yapmış olacak.
Örnek toplamakla görevli olan iniş modülünün hareket kabiliyeti bulunmuyor. Bu araç kameralar, yüzey altını görebilen radarlar ve spektrometrelerle donatılmış. Ancak elbette aracın asıl görevi taş ve toprak toplamak olacak. Çinli araştırmacılar, modülün güneş enerjisiyle çalışması nedeniyle görevini tamamlamak için sadece iki haftalık bir süresi olduğunu belirtti. Ay'da bir gün (veya bir gece) 14 gün sürüyor, dolayısıyla iki hafta sonra tekrar gece olacağı için bu süre limiti var.
Chang'e 5'in başarılı geri dönüşü uzay araştırmaları için tarihi bir an olarak değerlendirilebilir. Sovyetler Birliği'nin 1976 yılındaki Luna 24 görevinden bu yana benzer bir başarıya imza atan bir ülke olmamıştı. Yani tam 44 yıl sonra nihayet Dünya'da yeni Ay taşları görmüş olacağız.
https://www.theverge.com/2020/12/1/21724067/china-lunar-mission-change-5-moon-soil-samples Yorum Yaz Paylaş Tweetle Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Motor ucubeye benziyor futuristik tasarım yapacağım diye daha da kötü yapmışlar
Düz dünyacılar da aynı, siz bir tane coğrafyacı gördünüz mü dünyanın düz olduğuna inanan?
Adamlar kendileride inanmıyor 1977-78 ABD yapımı capricorn one filmini izle ,bak ufak bir kesit
6 ayda bir iki tane bilgisayar animasyonu görüntü ile aya gidip geliyorlar :)
Bilime değer verdiğini söyleyenlerde, aya, marsa gidildiği fikri mutlu etttiği için
her seferinde aynı yalanı bu kadar kolay yutuyor.
Sorgulamadan beğeniyorlar
Madem oradan yayın yapılabiliyor inişide yayınlayın birkere , bari siz yayınlayın canlıda olmasın kayıt etsin indikten sonra rahatlayınca atsın :))
Google vs yasak twitter nasıl izin vermişler acaba?
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
1564 kez okundu.
8 kişi, toplam 10 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
chang'e 5, çin ulusal uzay dairesi ve