Proje ve girişimlerin ihtiyaç duyduğu yatırıma ulaşmasının en kolay yollarından biri olan ICO'lar son dönemde oldukça revaçta. Herhangi bir düzenleme ya da denetimin bulunmadığı ICO'lara yatırımcılar, sadece kayıt olup projenin kripto para adresine kripto para göndererek katılabiliyor. Geçtiğimiz yıl ICO'lar aracılığıyla toplam 4 milyar dolarlık finansmanın toplanması da bu yatırım modelinin hem yatırımcı hem de girişimci tarafında ne kadar sevildiğini gösteriyor. Öte yandan Çin, Güney Kore, ABD, Kanada ve Tayvan gibi ülkelerin sıcak bakmayıp bazı kısıtlamalar getirdiği ICO'ların büyük bir kısmının dolandırıcılık amaçlı olduğu da uzun süredir tartışılıyor.
Yüzde 46'sı başarısız oldu
Bitcoin.com ve ICO takip sitesi TokenData'nın yaptığı araştırma ise aslında ICO'ların beklenen faydayı sunmadığını gösteriyor. Araştırmada geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 902 ICO incelenirken bu ICO'lardan 142'sinin fonlama aşamasında başarısız olduğu gözlemlendi. Yani ICO'lar hedefledikleri yatırım miktarına ulaşamadı ve çalışmalarını yarım bıraktı. 272 ICO ise yatırım alıp çalışmalara başlasa da ilerleyen dönemlerde yavaş yavaş gözden kayboldu. Bu ICO'ların bir kısmının sadece para kazanmak amacıyla ICO gerçekleştiren dolandırıcılar olduğu düşünülüyor. Böylece 902 ICO'nun yüzde 46'sı herhangi bir ürün ortaya koyamadan ''dijital mezarlıkta'' yerini aldı.
*Başarısızlığa uğrayan ICO'ların bazıları
Araştırma sonucunda yukarıda paylaşılan ICO'lara ek olarak 113 ICO da ''yarı-başarısız'' şeklinde değerlendiriliyor. Bu ICO'larda, ekibin bir süre sonra sosyal medya da yatırımcıların sorularını yanıtlamaya bıraktığı ve başarılı olamayacak kadar az bir destekçiye sahip olduğu görülüyor. 113 ICO da eklenince 2017'deki ICO'ların yüzde 59'unun amacına ulaşamadığını söylemek mümkün. Toplamda 230 milyon doların üstünde yatırım alan başarısızı ICO'ların başarısızlık sebebi ise 3 ana başlıkta özetlenmiş durumda: Başarılı olmayan ekip, herhangi bir ürün ortaya koymamak ve insanlığın gelişmesine ya da merkeziyetçi olmayan internet topluluğuna katkı sunmamak.
Tabi 2017'deki yüksek başarısızlık oranı ICO'ların gelişmesini engellemiş değil. 2018 deki ICO sayısının çok daha fazla olması bekleniyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Jay Clayton ise geçtiğimiz yılın sonunda ICO sayısının oldukça arttığı bir dönemde yaptığı açıklamasında yatırımcıların ''servet masallarına kapılmaması'' gerektiğini dile getirmiş ve herhangi bir düzenlemenin bulunmadığı ICO'lar konusunda yatırım yaparken bir kez daha düşünmelerini tavsiye etmişti.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Maket bunlar ya ne arabası uyanın alooo
akp ismini chpliler kullanıyor. onlar genelde ak partiliyim diyorlar. iyi partiye mhplilerin ip demesi gibi. gözüme katıldı tabirinde.
yok arkadaş ben bir hayal kurdum ama azıma mçtılar. şimdi 60 bini ne zaman verirler
para yatırdım ama onaylanmadı resmen fiyasko hayal kırıklığına uğradım akp liyim
Yerli ve Milli? Ancak yandaşları inanır, onların gözünde perde var çünkü...
zoruna gidenin borusuna gitsin
bant yok secim geyikleri üretim yok bu fiyatlar normal mi ötv mi alıyorsun kendi ürettiğin araca kimi kandırıyorsunuz
Bizim ülkede olan hain dünyada yoktur.
cam tavan hakkında bilgisi olan varmı.perde yok galiba yazın ssıkıntı olmazmı.???
tam bir gariban arabası yerliiiiiiiiiiii ve milliii yalanınız batsın
sülün Osman sizinle gurur duyuyor... hala uyanan yok...
ilk fotolarda kapı aynaları yoktu... masala devam...
Bu gün 16 Mart ama hala ön sipariş ekranı açılmadı?
Bugün ayın 16 sı ön ödeme mönüsü henüz açılmadı.
bebelerden yetişkinlere masal devam... yüzyılın dolandırıcılığı...
Hani 400.000 ler 500.000 lere çıkıyordu? Umarım kdv fiyatıdır. Alabilenlere hayırlı olsun.
Donanım veya fiyat olarak çok çok iyi Standart V2 + Gemlik Mavi +beyaz koltuklu + meridian ses opsiyonlusuna talibim :)