Anlık Bildirim

"2027 itibariyle elektrikli araçlar benzinli ve dizellerden daha ucuz olacak"

Rapora göre elektrikli otomobillerin fiyat açısından benzinli ve dizel muadilleriyle eşit olabilmesi için önümüzde birkaç yıl daha var. Bu eşitliği ilk yakalayan taraf ise hafif ticari araçlar olacak.

'2027 itibariyle elektrikli araçlar benzinli ve dizellerden daha ucuz olacak' Tam Boyutta Gör

Otomotiv dünyasında elektriğe geçiş süreci ivme kazansa da elektrikli otomobiller hala içten yanmalı motorlu muadillerine göre oldukça pahalı. Peki aradaki bu fark ne zaman kapanacak? BloombergNEF'in raporuna göre biraz daha yolumuz var.

Raporda yer verilen tahminlere göre elektrikli otomobiller Avrupa'da 2027 yılından itibaren benzinli ve dizel otomobillerden daha ucuza üretilebilecek. Rapora göre elektrikli sedan (C ve D segment) ve SUV'lar gibi daha büyük araçlar 2026 yılında içten yanmalı motorlu muadilleri kadar ucuz hale gelecek. Daha küçük otomobillerin bu eşitliğe ulaşmasıysa yaklaşık bir yıl daha uzun sürecek.

Rapora göre bu değişimi tetikleyen en önemli faktörlerden biri yeni batarya fiyatlarının düşmesi olacak. Zira tahminlere göre batarya fiyatlarının 2030 yılında (2020'ye göre) yüzde 58 oranında düşmesi bekleniyor. Bunun yanı sıra tamamen elektrikli araçlar için ayrılan üretim bantları ve hatta tesislerin artacak olması da fiyat dengesinin oluşmasındaki en önemli nedenler arasında olacak.

'2027 itibariyle elektrikli araçlar benzinli ve dizellerden daha ucuz olacak' Tam Boyutta Gör

Yukarıdaki görselde önümüzdeki yıllarda fiyatlarda yaşanması beklenen değişimi segmentlere göre daha net görebiliyoruz. Örneğin şu anda C segment benzinli otomobilin vergi hariç ortalama satış fiyatı 19 bin euro dolaylarındayken tamamen elektrikli olması bu değeri 35 bin euro civarına yükseltiyor. Fakat 2026 yılına gelindiğinde 20 bin euro civarında eşitliğin sağlanabileceği görülüyor. Hafif ticari araçlarda ise eşitliğin bir yıl önce yani 2025 yılında sağlanması söz konusu.

2020 özellikle Avrupa ve Çin'de elektrikli araçlar için başarılı bir yıl oldu. 2020'de Çin dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı haline geldi ancak 2021'de Avrupa bunu geride bıraktı. Rapora göre sunulan teşvikler, sıkılaşan emisyon kuralları ve dizel/benzinli araç satışının yasaklanması gibi etkenlerle 2035 yılına gelindiğinde Avrupa'daki yeni araç satışlarının tamamının elektrikli araçlardan oluşması bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
17922 kez okundu.
45 kişi, toplam 47 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
elektrikli otomobiller, elektrikli araç fiyatları
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim