Anlık Bildirim
Sıradaki Video

2si1 "Denetimsiz" Teknoloji ve Oyun Programı

2si1'i bu bölümünde ekran kartları, yeni nesil robot iskeletler, Xbox One, Tomb Raider, Dronelar, Sanal gerçeklik ve fazlası sizleri bekliyor.
2si1'i bu bölümünde ekran kartları, yeni nesil robot iskeletler, Xbox One, Tomb Raider, Dronelar, Sanal gerçeklik ve fazlası sizleri bekliyor.
2si1'in Teknoloji haber içeriği 

AMD Radeon R9 Nano'nun çıkış tarihi belli oldu: En güçlü Mini-ITX ekran kartı geliyor

https://www.donanimhaber.com/ekran-karti/haberleri/AMD-Radeon-R9-Nanonun-cikis-tarihi-belli-oldu-En-guclu-MiniiTX-ekran-karti-geliyor.htm


AMD'nin heyecanla beklenen ekran kartı Radeon R9 Nano, çıkış tarihine kavuştu. Şirketin finansal performans değerlendirmesinde, tepe yöneticisi Dr. Lisa Su merak edilen detaya açıklık getirerek, geçen hafta lanse edilen Radeon Fury sonrasında Radeon R9 Nano'nun gelecek ay içerisinde lanse edileceğini söyledi. AMD'nin Fiji GPU'sunu kullanan ekran kartlarının en farklısı olan model, tüm zamanların en güçlü Mini-ITX ekran kartı.


GPU taşıyacak. Bunun rakamsal karşılığına baktığımızda GCN 1.2 mimarisini kullanan 64 adet işlem ünitesi çerçevesinde 4096 adet paralel işlem birimi, 64 adet ROP birimi, 256 doku ünitesi, 4096-bit bellek veri yolu, 4GB HBM bellek ve 512GB/sn bellek bantgenişliği olacak. Bellek çalışma frekansının 500MHz yani efektif olarak 1Gbps seviyesinde olduğu kartın GPU hızı ise 890MHz civarında seyredecek. Saat hızı doğrultusunda tek hassasiyetli teorik işlem gücünün 7.3 TeraFLOP olacağınıöngördüğm kart, hava soğutma ile gelecek ve üzerinde biri HDMI, üçü DisplayPort toplam 4 konnektör bulunacak.


Windows 10'un gelişmiş ekran kayıt aracı ortaya çıktı

https://www.donanimhaber.com/isletim-sistemleri/haberleri/Windows-10un-gelismis-ekran-kayit-araci-ortaya-cikti.htm


Standart ayarlar ile sorun yaşayan kullanıcılar kayıt aracındaki çark simgesine tıklayarak ayarları değiştirebiliyorlar. Ancak Windows 10 içerisinde gelen Xbox uygulaması da bu araçla uyumlu çalışabiliyor ve uygulama arayüzünden de bazı ayarlara ulaşılabiliyor. Uygulama içerisinden "Game DVR" sekmesi altında kayıt edilen videolar görülebilirken, bu videolara başlangıç - bitiş sahnesi ekleme gibi bazı basit düzenleme imkanları da sunulmuş. Kayıt aracını kullanabilmek için ise minimum HD 4400 grafik birimine ihtiyaç duyuluyor.


Bu teknolojilerden ilki "kamera tabanlı gelişmiş ön aydınlatma sistemi" olarak adlandırılıyor. Adından da anlaşılabileceği üzere kameraların aydınlatılan yolu izledikleri teknolojide şeritler, levhalar ve yoldaki kasisler tespit edilerek daha iyi aydınlatılması sağlanıyor. Bu sayede sürücülerin sokak lambası olmayan yollarda şeritten çıkması, tabelaları görmemesi ve kasisleri fark etmemesi gibi durumların önüne geçiliyor.



Microsoft, Windows 10 için 10 yıllık ücretsiz destek planlıyor

https://www.donanimhaber.com/cep-tel-yazilimlari/haberleri/Microsoft-Windows-10-icin-10-yillik-ucretsiz-destek-planliyor.htm


Gelen bilgilere göre Windows 10 için ilk 5 yıl ücretsiz güncelleme desteği olacak. Bu destek 29 Temmuz itibariyle başlayacak. Sonrasında ise 5 yıl daha genişletilmiş güncelleme desteği sunulacak. Bunlar için herhangi bir ek ücretlendirme yapılmayacak.


Güncelleme desteği için Windows 10 işletim sisteminin nasıl edinilmiş olduğu fark etmeyecek. Kullanıcı ister yükselterek isterse yeni cihazla birlikte almış olsun güncelleme desteğinden faydalanacak. Kullanıcıların resmi lansmanın ardından ilk bir yıl içerisinde Windows 10 işletim sistemine geçmiş olması gerekiyor.


Microsoft güncelleme konusunda bu kez daha hassas zira üreticiler güncelleme desteğini kesmiş olsa bile kullanıcılar güncelleme almaya devam edecek. Ancak kurumsal müşteriler bu kapsamın dışında tutuluyor.


Microsoft'un yeni politikası ile birlikte Windows işletim sisteminin geleceği ile ilgili de soru işaretleri oluşmaya başladı. Örneğin bir kaç sene sonra sürüme yeni eklenen özellikler eski donanımlar ile uyum sorunu yaşarsa nasıl bir davranış sergilenecek soruları bunlar arasında. Tahminler en azından güvenlik ve hataların giderilmesi konusunda güncellemelerin sağlanacağı yönünde.


Windows 10 ile ilgili diğer bir bilgi ise evrensel uygulamaların bir hesap için 10 cihaza kadar kurulabilmesi sınırlamasının yapılacağı yönünde. Windows 8/8.1 döneminde bu rakam 81'e kadar gidiyordu ancak Microsoft'un muhtemelen uygulama mağazasını gelir modeli yönünden yapılandırmak istemesinden olacak ki artık eşe dosta aynı hesap altında uygulama hediye etme dönemi de kapanmış olacak.  



Microsoft gülümseyen çocuklara yer verdiği ilk Windows 10 reklamını yayınladı

https://www.donanimhaber.com/isletim-sistemleri/haberleri/Microsoft-gulumseyen-cocuklara-yer-verdigi-ilk-Windows-10-reklamini-yayinladi.htm


"The future starts now" (Gelecek şimdi başlıyor) sloganıyla yayınlanan reklam işletim isteminin tıpkı insanlar gibi öğrenebilen ve daha akıllı hale gelmesine atıfta bulunarak sonlanıyor. Windows 10 reklamı hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Microsoft'un yeni işletim sistemine ilk etapta geçmeyi planlıyor musunuz? Sizce Microsoft, Windows 10 ile birlikte silkelenerek Windows 8'in bıraktığı toprağı üzerinden atabilecek mi?


ReWalk Personal'ın 6.0 kodlu yeni versiyonu duyuruldu

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/ReWalk-Personalin-60-kodlu-yeni-versiyonu-duyuruldu.htm


6.0 kod adlı yeni versiyonuyla yine dışarında giyilebilen iskelet birimi, yeni olaraksa artık daha hassas ve kişselleştirilebilir bir yapıya geçiş yapıyor. Bu doğrultuda bütün bağlantı bölümleri kişiye göre özel olarak ayarlanabilen ve böylece daha rahat şekilde kullanılabilen ReWalk Personal, artık saatte 2.6 km yürüme hızına çıkış yapabiliyor ve bu değerle en hızlı dış iskelet unvanını eline alıyor. Ayrıca yeni sürüm ile bataryaları taşıyan bölüm aşağıya çekilerek hastaların omuzlarındaki güç ciddi seviyede azaltılmış oluyor.

ReWalk Personal 6.0, 75,000$ gibi oldukça yüksek bir fiyat etiketiyle satın alınabiliyor.


0'dan 100 km/s hıza 1.799 saniyede ulaşan elektrikli araç rekor kırdı
https://www.donanimhaber.com/otomobil-teknolojileri/haberleri/0dan-100-kms-hiza-1799-saniyede-ulasan-elektrikli-arac-rekor-kirdi.htm

Sektör yeni olunca hız rekorları da birbiri ardına geliyor. 2014 yılında "Formula Student" projesindeki AMZ Racing takımı 0'dan 100 km/saat hıza 1.785 saniyede ulaşarak bir dünya rekoruna imza atmışlardı. İki gün önce ise yine aynı projede yarışan Stuttgart Üniversitesi'nin "GreenTeam" adındaki takımı bu rekoru 1.779 saniyeye çekmeyi başardı. Guinness Dünya Rekorları kapsamında değerlendirilen rekor dünyanın en hızlı otomobil kalkışı olarak kabul edildi.

Oculus VR, Pebbles Interfaces şirketini satın aldı

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Oculus-VR-Pebbles-interfaces-sirketini-satin-aldi.htm


Bu satın alma sonucunda Pebbles Interfaces'in donanım mühendisleri ve görüntüleme takımı Oculus VR'ın sanal gerçeklik, takip ve insan - bilgisayar etkileşimi arttırma hedeflerine yardımcı olacak. Oculus Rift için detaylarına burada yer verdiğimiz bir kontrolcü geliştirmiş olan ve Xbox One'ın kontrolcüsüne de destek veren Oculus VR ise, görünüşe bakılırsa bu noktada kalmayarak en gerçeki deneyimi sunmayı hedefliyor.

Pebbles Interfaces'in yapabildiklerini gösteren tanıtım videosunu aşağıda izleyebilirsiniz. Toplam satın alma miktarının 60 milyon dolar olduğu da gelen bilgiler arasında yer alıyor.


Koltuklarınız da sanal gerçekliğe dahil oluyor: Immersit hareket simulatörü

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Koltuklariniz-da-sanal-gerceklige-dahil-oluyor-immersit-hareket-simulatoru.htm


Sensörler 500 kg'lık ağırlığı taşıyabilirken kontrol merkezi de tablet veya notebook gibi cihazlara bağlanarak kontrol edilebiliyor. Immersit'in sanal gerçeklik gözlükleriyle çok iyi bir deneyim sunacağı düşünülebilir ancak bu teknoloji sanal gerçeklik gözlüğüne ihtiyaç duymadan da oldukça verimli gözüküyor. Özellikle film ve oyunlarda ilginç bir deneyim sunmaya hazırlanan simulatör hem önceden kodlanarak, hem de film veya oyun sırasında seslere ve müziklere göre hareket oluşturabiliyor.


Şimdilik şirket Jurassic Park ve Toy Story 2 filmleri için önceden kodlanmış hareketler sunabiliyor. Ancak herhangi bir film izlerseniz de filmdeki sesler bu sistemi çalıştırmak için yeterli. Oyunlarda ise bu sistem daha kolay çalışıyor. Kontrolcü ile senkronize çalışabilen Immerset örneğin bir yarış oyununda fren,gaz gibi komutları fark edip ona göre hareket edebiliyor. Ya da kontrolcünün titreşimini koltuğa yansıtabiliyor.

Şimdilik prototip aşamasında olan proje Eylül ayında Kickstarter üzerinden destekçi arayacak. Fiyatının ise 800 dolardan başlayarak 1200 dolara kadar çıkacağı söyleniyor. Ancak projenin başarıyla ulaşmak için nasıl bir hedef belirleyeceği henüz belli değil.


Usulsüzlük skandalı Toshiba patronunun istifası ile sonuçlandı

https://www.donanimhaber.com/kurumsal-diger/haberleri/Usulsuzluk-skandali-Toshiba-patronunun-istifasi-ile-sonuclandi.htm


Japon elektronik devi Toshiba'nın altı yıl boyunca mali tabloların şişirildiği iddiası ile ilgili başlayan soruşturma, firmanın CEO'su Hisao Tanaka'nın da başını yedi. Toshiba patronu görevinden istifa ettiğini duyurdu.


Burada yer verdiğimiz habere göre Japonya'da son beş yılda yaşanan en büyük usulsüzlük olayı olarak kabul edilen skandalda yaklaşık 6 yıl boyunca bölüm yöneticilerinin zarar tablolarını geciktirme veya karı şişirme gibi yollara başvurduğu belirtiliyor.


Skandaldaki en önemli etkenin tepe yönetiminin bütçe hedeflerine uyulma baskısı yapması ve alt kademeyi sıkıştırması olduğu belirtiliyor. Altı yılda aslında hiç olmayan yaklaşık 1.2 milyar dolar karın kağıt üstünde var edildiği soruşturma raporlarına yansıdı. Patron Tanaka ve yönetim kurulu başkan yardımcısının da bu skandalın içerisinde olduğu belirtiliyor.


Tanaka'nın yerine Masashi Muromachi geçici CEO olarak görev yapacak. Daha sonra ise yeni bir CEO belirlenecek. Soruşturma neticesinde Toshiba'nın 1.2 milyar dolar ile 3 milyar dolar arasında bir ceza ödeyebileceği belirtiliyor.  


Flash'tan vazgeçenlerin sayısı artıyor: Twitch, HTML5'e geçişi başlatıyor

https://www.donanimhaber.com/web-siteleri/haberleri/Flashtan-vazgecenlerin-sayisi-artiyor-Twitch-HTML5e-gecisi-baslatiyor.htm

Bahsi geçen değişimi resmi blog sayfası üzerinde duyuran Twitch, bu süreçte ilk olarak web versiyonundaki video oynatıcısında HTML5 ve Javascript temelli kontrol araçları sunmaya başladı. Her unsuruyla HTML5 oynatıcı öncesi önemli bir gelişme olarak görülen bu adım, yavaş yavaş tüm kullanıcılara da yayılacak ve genel olarak daha iyi bir deneyim eldecek.


http://blog.twitch.tv/2015/07/video-player-controls-now-in-html/


Philips Hue lights, Xbox One oyunuyla uyumlu çalışabiliyor

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Philips-Hue-lights-Xbox-One-oyunuyla-uyumlu-calisabiliyor.htm


Xbox One ile uyumlu çalışabilen Philips Hue için Chariot adındaki platform oyununa ekstra bir bölüm eklenmiş durumda. Bu ekstra bölüm ile birlikte odadaki Hue aydınlatmaları atmosfere ayak uyduruyor. Örneğin karakteriniz saldırı aldığında odayı kırmızı ışıklar kaplarken, bitkilerle kaplı bir ormandan geçerken yeşil tonlar ağırlık kazanıyor.

Aslında daha önce buna benzer bir teknolojiyi Microsoft'un Illumi Room adını verdiği geliştirmeyle birlikte görmüştük. Ancak Philips'in ekstra bir aparata gerek kalmadan yalnızda evinizdeki ışıklar ile atmosfer oluşturabiliyor olması da önemli bir ayrıntı. İlerleyen dönemlerde bir çok oyunda bu teknolojinin destekleneceğini tahmin edebiliriz. Bu atmosferi yaşamak isteyen kullanıcıların ise ortalama 200 dolar harcayarak Hue aydınlatma kitini satın almaları gerekiyor.


Bilinçsiz uçurulan dronelar havadan yangın söndürme çalışmalarını engelliyor

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Bilincsiz-ucurulan-dronelar-havadan-yangin-sondurme-calismalarini-engelliyor.htm


Geçtiğimiz günlerde ABD'de bir trafik kazası sonucu ortaya çıkan yangın bu gerçeği gözler önüne serdi. Drone sahipleri kaza alanını yukarıdan görüntülemek istersen yangına müdahale edecek helikopterlerin hava sahasını işgal edince yangına müdahalenin geciktiği belirtiliyor. Droneların yaklaşık 20 dakika boyunca yangına havadan müdahaleyi geciktirirken bu süre insanların hayatını tehlikeye atmak için oldukça yeterli seviyede.



Hollanda, ses bariyerleri üzerinden elektrik üretimi için testlere başladı

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Hollanda-ses-bariyerleri-uzerinden-elektrik-uretimi-icin-testlere-basladi.htm


Eindhoven Üniversitesi'nden Michael Debije tarafından geliştirilen teknoloji, "The Luminescent solar concentrator" ya da kısaca LSC tekniği temelinde hazırlanan renkli ses bariyerlerine dayanıyor. Bu bariyerler ucuz fiyatlı şeffaf paneller ile güneş ışığını standart güneş panellerine yönlendiriyor ve böylece yüksek verimliliğe sahip enerji üretimi gerçekleştirilebiliyor. Farklı renk seçenekleriyle ortama olan uyumu kolaylaştıran ve birçok farklı uyarı amacıyla da kullanılabilen teknoloji, yönlendirme gücü sayesinde havanın bulutlu olması durumlarında dahi aktif olarak kullanılabiliyor.

Herbirinin 5 metre genişliğe ve 4.5 metre yükseliğe sahip olduğu belirtilen şeffaf panellerin, 1 km'lik bir kurulumla 50 evin ihtiyacını karşılayabilecek kadar elektrik üretebildiği belirtiliyor. Şuan Hollanda A2 otobanı üzerinde test edilen teknoloji, her ülkenin kurması gereken oldukça güzel bir altyapı ortaya koyuyor.


Yüzde yüz dönüştürülebilir "Plastik yollar" asfalt yolları tarih edecek

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Yuzde-yuz-donusturulebilir-Plastik-yollar-asfalt-yollari-tarih-edecek.htm

Klasik aslfat çözümüne karşı daha sürdürülebilir ve pratik olan plastik yolların yapımında yüzde yüz dönüştürülebilir materyal kullanılması bu yolları daha önemli hale getiriyor. Plastik yollar , asfalta göre daha kırılgan bir görünüme sahip olmalarına rağmen -40 ile 80 Celsius derece arasında yaklaşık 3 kat daha uzun kullanım ömrü sunabiliyor.


Hollanda'nın Rotterdam şehri plastik yollarla ilgilenirken 3 yıl gibi bir süre sonunda şehirde plastik yolların kullanılmaya başlanması bekleniyor.

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim