Anlık Bildirim

3,2 milyar kullanıcı verisi internete sızdı! Kabus başlıyor

İnternette kimse güvende değil. Her yıl milyarlarca kişisel verinin internete sızdırılması olağan bir durum haline geldi. Burada tek çözüm yine kullanıcının kendisi oluyor.

3,2 milyar kullanıcı verisi internete sızdı! Kabus başlıyor Tam Boyutta Gör

Bugün internet üzerinde abone olduğumuz ve şifre ile giriş yaptığımız sayısız internet sitesi var. Her ne kadar kendi güvenliğimizi sağlamaya çalışsak da bu platformların kendilerini koruyamaması hepimizi mağdur ediyor.

3.2 milyar email ve şifre kombinasyonu

Ay başında karaborsa diyebileceğimiz ve dark web olarak da adlandırılan bir hacker forumunda paylaşılan dosya herkesi tedirgin etti. 3.2 milyar civarında benzersiz email ve şifre kombinasyonu barındıran dosya bugüne kadar ortaya çıkan en büyük sızıntı olarak kabul ediliyor. Toplamda ise 3.8 milyar civarında veri mevcut.

Bugüne kadar yapılan incelemelerde bu dosyanın tek seferde oluşturulmadığı anlaşılıyor. Örneğin 2017 yılında 1.4 milyar kişinin verilerinin sızdırıldığı dosya, geçen yıl 117 milyon LinkedIn verisinin sızdırıldığı dosya ve Netflix veri tabanının sızdırıldığı dosya da bunun içerisinde.

3,2 milyar kullanıcı verisi internete sızdı! Kabus başlıyor

Yine de oldukça korkutucu bir rakam. Saldırganlar tüm saldırılardan elde edilen verileri tek bir yerde toplamayı tercih etmiş ve buna COMB kısaltmasını kullanmış. COMB veri tabanının toplamda 15.2 milyar veri barındırdığı tahmin ediliyor. Toplamda2.5 milyar civarında da benzersiz email adresi bulunuyor.

İnternette güvende kalabilmek giderek çok daha zorlaşıyor. Have I Been Pwned ve Cybernews Personal Data Check gibi veri tabanlarında email adresinizin veya şifrenizin sızdırılıp sızdırılmadığını kontrol edebilirsiniz ki muhtemelen sızdırılmıştır. Bu bakımdan sitelerde mutlaka benzersiz şifreler kullanmanız ve aynı şifreleri tekrar etmemeniz şiddetle tavsiye ediliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
22273 kez okundu.
53 kişi, toplam 55 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
hack, 3.2 billion datas leaked ve
2 etiket daha Güvenlik Internet
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim