Anlık Bildirim

ABD Patent ve Marka Ofisi ''10 milyonuncu'' patenti verdi

1836 yılından beri patent başvurularını değerlendiren ve numaralandıran ABD Patent ve Marka Ofisi 1836 yılında başlayan numaralandırma uygulaması ile 10 milyonuncu patentin verildiğini duyurdu.

ABD Patent ve Marka Ofisi ''10 milyonuncu'' patenti verdi Tam Boyutta Gör
 

ABD'nin ilk başkanı olan George Washington, 1790 yılında ülkedeki ilk patent yasasını onaylamış ve mucitlerin kendi geliştirdikleri ürünlerin patentini almasına olanak sağlamıştı. Yasal düzenlemenin ardından o yıl sadece üç kişiye ürünleri için patent verilirken 1836 yılına kadar toplamda 10.000 patent verildi. 1836 yılında patent belgelerinin toplandığı binadan çıkan yangın binlerce patent belgesini yok ederken ABD hükümeti patentleri korumak ve daha düzenli bir şekilde depolamak için yeni bir düzenleme hazırladı. Düzenleme uyarınca yangına dayanıklı bir bina inşa edilirken bütün patentler numaralı bir şekilde depolanmaya başladı. Yeni patent düzenlemesinin ardından 1 numaralı, yeni resmi kayıtlara göre ülkedeki ilk, patent verildi.


10 milyonuncu patent 

Bir numaralı patentin verilmesinden bu yana milyonlarca patent başvurusu alan ABD Patent ve Marka Ofisi geçtiğimiz günlerde ülkedeki 10 milyonuncu patentin verildiğini duyurdu. 10 milyonuncu patent lazerlerin menzilini ve hızını belirlemek için kullanılan LADAR uygulamasına yönelik bir sistem için verilirken 10 milyonuncu patente özel bir web sitesi de açıldı. ABD'deki patent düzenlemeleri tarihinin yer aldığı web sitesinde bugüne kadar patentlenen ilginç ürünler ve sistemler de yer alıyor.


ABD'deki patent tarihi ile ilgili ilginç bir diğer ayrıntı ise yıllara göre verilen patent sayısında kendisini gösteriyor. 10 milyon patentin yarısı 1836-1991 arasında verildi. Yani 155 yılda 5 milyon patent verilirken 1991 sonrası 27 yıllık dönemde de yine 5 milyon patent verilmiş oldu. Bu önemli farklılığın arkasındaki temel sebebin hukuki düzenlemeler olduğu belirtiliyor. 1982 yılında ABD Kongresi patent ve ticari davalar için yeni bir üst mahkeme birimi kurdu. The Federal Circuit isimli bu mahkemenin takındığı ''patent dostu'' tutumu ile insanların patent başvurusunda bulunma isteğinin arttığı düşünülüyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim