Anlık Bildirim

ABD Senatosu Apple'ın Çin'deki VPN yasağını araştırıyor

Geçtiğimiz temmuz ayında Apple, Çin hükümetinin talebi sonucunda VPN uygulamalarını App Store'dan kaldırmıştı. Senatörler bu konu hakkında on sorudan oluşan bir mektubu Tim Cook'a yolladı.
ABD Senatosu Apple'ın Çin'deki VPN yasağını araştırıyor
 
Geçtiğimiz aylarda Çin hükümeti ülkede VPN kullanımının önüne geçmek için hamleler atarken Apple da hükümetin talebi doğrultusunda VPN uygulamalarını App Store'dan kaldırmış ve ülkedeki Apple kullanıcılarının sansür politikasını aşmak için VPN'e erişmelerini zorlaştırmıştı. Bu kararın ardından açıklama yapan Apple CEO'su Tim Cook  "Açıkçası uygulamaların kaldırılmasını kesinlikle istemeyiz, ancak diğer ülkelerde yaptığımız gibi iş yaptığımız her yerde kanunlara uyuyoruz'' diyerek ülkede faaliyetlere devam etmek için bu kararı almak zorunda olduklarını kaydederken Apple'ın bu kararı ABD Senatosu'nda tartışılmıştı.


Apple'a VPN Yasağını Sordular 

Şimdi ise Senatör Ted Cruz ve Patrick Leahy, Apple'ın bu kararı ayrıntılı bir şekilde açıklaması için 10 adet sorudan oluşan bir mektubu Tim Cook'a yolladı. Apple'ın, Çin'deki App Store'dan kaldırdığı kaç uygulamanın yetkililerin talebi sonucunda kaldırıldığını soran senatörler yetkililerin talebi olmaksızın kaldırılan VPN uygulamalarının da sayısının açıklanmasını istedi. Senatörler ayrıca Apple'ın VPN uygulamalarını kaldırma kararının arkasında ülkedeki siber güvenlik yasalarının mı yer aldığını yoksa doğrudan hükümetin mi böyle bir talepte bulunduğunu da merak ediyor. Kaldırılan uygulamaların App Store'da yeniden yer alması için Apple'ın bir talepte bulunup bulunmadığı da sorular arasında.


Tabi Apple bu mektupta yer alan bütün soruları yanıtlar mı bilinmez ancak dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı olan Çin, bütün akıllı telefon üreticilerinin olduğu gibi Apple'ın da iştahını kabartıyor. Bu açıdan bakıldığında Tim Cook kısıtlamaların zamanla hafifletilmesi gerektiğini düşünse de Çin'deki faaliyetlerinde Pekin yönetimi ile bağlantılı olarak hareket eden Apple'ın yakın zamanda Çin'deki VPN yasağından geri adım atması beklenmiyor. 


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim