Anlık Bildirim

ABD ve Japonya'dan gelen ''denetleme'' haberleri Bitcoin'in değerini düşürdü

Kripto para piyasalarının düzenlenmesine yönelik son adımlar ABD ve Japonya'dan geldi. İki ülkenin regülatörleri kripto para borsalarına yönelik çalışmalarını sıkılaştırdı.

ABD ve Japonya'dan gelen ''denetleme'' haberleri Bitcoin'in değerini düşürdü Tam Boyutta Gör
 

Kripto para borsalarının, ICO'ların ve kripto paralarla bağlantılı benzer çalışmaların resmi makamlar tarafından düzenlenmesi ve denetlenmesine yönelik pek çok ülkede çalışmalar başlatılmış durumda. Bu çalışmalara öncülük eden ve geçtiğimiz yıl kripto para borsalarına lisans veren Japonya ile ABD de dün peş peşe aldıkları iki önemli kararla kripto paralara yönelik küresel düzenlemelerin yakın tarihte artacağının sinyalini verdi.


Borsaların kayıt yaptırmasını istiyor 

İlk olarak ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu(SEC) tarafından yapılan açıklamada SEC'e kayıtlı olmayan kripto para borsaları ve benzeri çevrimiçi platformların ''potansiyel olarak yasa dışı'' olduğu vurgulanırken SEC'in halihazırda bu platformları gözden geçiremediği ve platformlar için bir standart oluşturmadığı ifade edildi. Yatırımcılara, herhangi bir denetleme mekanizmasının yer almadığı kripto para borsalarına paralarını yatırırken dikkatli davranmasını öğütleyen SEC ayrıca borsaların SEC'e kaydedilmesi ve ek kurallara tabi olması gerektiğinin de altını çizdi.


ABD'li regülatörün web sitesinde paylaşılan açıklama metninde kripto paralar ile finansman toplama modeli olan ICO'lar hakkında da uyarılara yer verildi. Daha önce de ICO'ların tehlikelerine dikkat çeken SEC, bu alanın da düzenlemelere dahil edilmesini ve ICO'lara katılan yatırımcıların paralarını her an kaybedebileceğinin bilincinde olmasını istiyor.


Japonya'dan borsalara sert yaptırımlar 

SEC'in açıklaması, kripto para topluluklarında SEC'e kayıtlı olmayan borsaların ilerleyen günlerde yasaklanabileceği yönündeki iddiaların ortaya atılmasına neden oldu ve Bitcoin'in değerinde yüzde 5'e varan düşüş meydana geldi. SEC'in açıklamasından sadece birkaç saat sonra Japonya Finansal Hizmetler Dairesi(FSA) ülkedeki iki kripto para borsasının(FSHO ve Bit Station) faaliyetlerini bir ay boyunca durdurma kararı aldı. Ülkedeki dört büyük kripto para borsasına (GMO Coin, Zaif, Bicrements ve Mr. Exchange) yönelik de idari yaptırımlar uygulayan FSA, ocak ayında 500 milyon dolarlık kripto paranın çalındığı Coincheck'in, 22 Mart tarihine kadar güvenlik ve kara para aklamayı engellemeye yönelik çalışmalarını rapor olarak sunmasını istedi.


Coincheck soygununun ardından borsalara yönelik çalışmalarını artıran FSA ayrıca yetersiz güvenlik önlemlerine sahip borsaları da inceleme altına aldığını duyurdu. Kripto paraları ve ilgili kurumsal konuları ele almak için bir çalışma grubunun oluşturulduğunu da kaydeden FSA; devlet kurumlarından, akademik kurumlardan ve borsalardan alanında yetkili isimlerin bu çalışma grubunda bir araya geleceğini ve kripto para piyasalarına yönelik fikir alışverişinde bulunacaklarını duyurdu.


ABD'nin ve Japonya'nın kripto paraların düzenlenmesini hedef alan bu iki adımı dün Bitcoin'in 10.000$ değerinin altına düşmesine neden olurken işlem hacmine göre dünyanın en büyük borsası olan Binance'in hacklendiği yönündeki iddiaların da bu haberlere eklenmesi kripto para dünyasında adeta kaosa neden oldu. Bitcoin'in değeri 9600$ seviyesine kadar gerilerken Ether, Ripple, Bitcoin Cash ve Litecoin'de de gün içinde yüzde 10 civarında değer kaybı meydana geldi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim