Anlık Bildirim

AMD'den 8 çekirdekli yeni işlemci: Ryzen Threadripper 1900X

AMD çok çekirdekli Ryzen Threadripper ailesine 8 çekirdekli yeni bir model daha ekledi. Ryzen 7 1800X ile kıyaslandığında PCIe hat sayısından bellek kontrolcüsüne kadar fark büyük.
AMD'nin yüksek performanslı Ryzen Threadripper işlemci ailesine yeni bir üye daha geldi. Daha önce detayları açıklanan 1920X ve 1950X modellerinden sonra aileye 8 çekirdekli 1900X modeli de dahil oldu. 8 çekirdek ve 16 izlek desteği sunan işlemci, kimilerinin kafasını karıştırmaya müsait çünkü Ryzen 7  ailesiyle aynı çekirdek sayısına sahip. Ancak şeytan ayrıntılarda gizlidir misali Ryzen Threadripper 1900X'in kendisine has bazı özellikleri var.
Önce saat hızlarıyla başlayalım. AMD'nin en hızlı Ryzen 7 modeli olan 1800X'in standart hızı 3.6GHz'di ve Turbo ile 4GHz'e çıkabiliyordu. Yeni Threadripper modeli ise standart olarak 3.8GHz'de çalışıyor ve Turbo ile 4GHz'e çıkıyor. Yani aslında en yüksek hızda fark yok fakat ve baz çalışma frekansı 200MHz arttırılarak genel deneyimde kazanım sağlanmış. Bana soracak olursanız eğer asıl fark diğer detaylarda. Öncelikle çift kanal bellek kontrolcüsüne sahip olan Ryzen 7 serisinden farklı olarak Threadripper genleri taşıyan 1900X'de 4 kanal bellek kontrolcüsü bulunuyor dolayısıyla bellek yoğun uygulamalarda fark daha da açılacaktır.
Ayrıca Threadripper ailesinin Intel'e karşı en güçlü özelliği olan PCIe hat sayısı da 1900X'de korunuyor yani bu işlemci 64 adet, ya da daha doğru bir ifade ile 60+4 adet PCIe hattı ile geliyor. Buradaki 4 hat, çipsete rezerve edilmiş durumda. Hatırlayanlar olacaktır, Ryzen 7 ailesinin en zayıf halkası hat sayısının esnek kullanıma izin vermemesiydi. Şimdi 1900X modeliyle birlikte Ryzen 7 1800X'in neredeyse çıkış fiyatına bu özellikler de sunuluyor olacak. Ve öyle zannediyorum ki yapılan ince ayarlamalarla hız aşırtma kabiliyetleri de geliştirilmiş olabilir, şu an net yorum yapmak zor ancak işlemci piyasaya çıktığında bu konuyu daha iyi anlarız.
AMD yeni işlemcisini Intel tarafında Core i7-7820X ile kıyaslıyor. AMD'ye göre 4MB L2 ve 16MB L3 bellek kapasitesine sahip olan Ryzen Threadripper 1900X, rakibine kıyasla %5 daha fazla bellekle geliyor. PCIe hat sayısının %114 daha fazla olduğu işlemci, son kullanıcı fiyatı olarak %8 daha ucuza satılıyor. Fiyat demişken hatırlatmakta fayda var, 1900X modeli 549 dolarlık fiyat üzerinden çıkacak ve yeni soket yapısına bağlı olarak X399 anakartlarla kullanılacak. AMD henüz duyurmadı ama bu işlemcinin X olmayan türevi de muhtemelen pazara giriş yapacaktır.
Bu işlemcinin piyasaya çıkış tarihi 31 Ağustos olarak açıklandı. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7568 kez okundu.
9 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, ryzen ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim