Anlık Bildirim

Akıllı telefon satış hızı düşüyor, Android ve iOS hakimiyeti %98’i geçti

Akıllı telefon satışları son 7 yılın en düşük büyüme rakamlarında. Doyma noktasına gelen sektörde geçen 10 yıllık süreçte mutlak hakim sadece iki isim kaldı: Android ve iOS.
Son 10 yılda adeta patlayan akıllı telefon satışları, kişisel bilgisayar satışlarına geçtiğinde çok ciddi anlamda ses getirmişti. Sonrasında bu durum kişisel bilgisayarların gerilemesi ve özellikle internet erişimi noktasında mobil cihazları öncelikli hale gelmesi sonucunu doğurdu ve aradaki makas git gide büyüdü.

Son iki yıldır ise doyma noktasına gelen pazar, akıllı telefon satışlarındaki artış hızının yavaşlamasına neden oldu. Gartner tarafından açıklanan 2015 yılı rakamlarına göreyse artış hızı, 2008 yılı seviyesine geriledi. 2015 yılı son çeyreğinde toplam satılan akıllı telefon sayısı 403 Milyon 109 Bin adet gerçekleşmiş. 2014 yılında aynı rakam 367 Milyon 334 Bin adetti. Buna göre artışın %9,7 seviyesinde olduğunu görüyoruz. 2015 yılı dünya geneli toplam akıllı telefon satışı ise 1,4 Milyar adet. Bu da geçen yıla göre %14,4 büyüme olarak ifade ediliyor.

Özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki uygun fiyatlı telefon satışları, milyarı aşan rakamlarda lokomotif kalem durumunda. Özellikle bu pazarlarda satılan cihazların daha kısa süreli olması, telefon değiştirme sıklığını da ciddi anlamda yükseltiyor. Bu da rakamların tırmanmasına zemin hazırlıyor.

Yılın son çeyreğinde Samsung 83, Apple 71 Milyon sattı

2015 yılı son çeyreğine ilişkin rakamlara markalar bazında baktığımızda Samsung’un 83 Milyon cihaz sattığını görüyoruz. Apple ise 71 Milyon adetlik satış yapmış. Yani satılan her 5 akıllı telefondan 2’si Samsung veya Apple markasını taşıyor. Çinli markalardan Huawei, Lenovo ve Xiaomi’nin sırasıyla 3, 4 ve 5. sıraları alması da algı değişimini görmek ve Çinli markaların gücü adına son derece önemli.

Samsung 320 Milyon akıllı telefon sattı

2015 yılı genel rakamlarında ise %22,5 pay ise Samsung’un hakimiyeti söz konusu. Samsung toplamda 320 Milyon’dan fazla telefon satmış. Apple ise %15,9’a hükmederek 225 Milyon’u aşmış durumda.

Android ve iOS toplamı %98,4

İşletim sisteleri tarafında ise Android ve iOS çok ezici bir üstünlük ile kimseye söz hakkı bırakmamış durumda. Yılın son çeyreğinde satılan akıllı telefonlarda Android %80,7, iOS %17,7, Windows ise %1,1 paya sahip olarak görülüyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim