Anlık Bildirim

Apple, telefon sektörünün tüm karını sildi süpürdü

Samsung’un Galaxy Note 7 faciası sonrasında akıllı telefon pazarında faaliyet karından mahrum kalışı, Apple’ın işine yaradı. iPhone sektörün tüm karını adeta silip süpürdü.

Akıllı telefon pazarında genelde üreticilerin zarar etmesi, faaliyet karı pastasının iki dev arasında bölüşülmesine neden oluyor. Apple genelde yüzde 90 ve üzeri orana sahipken Samsung da yüzde 10 civarında seyrediyordu. Üçüncü çeyrekte Apple tarihte ilk kez yüzde 100 barajını geçti.

Karı Sildi Süpürdü

Bunun en büyük sebebi şüphesiz Samsung’un Galaxy Note 7 faciası nedeniyle sıfıra inmesi. Mobil bölüm üçüncü çeyrekte 70-80 milyon dolar civarında faaliyet karı elde edebildi. LG, HTC son dönemi zararla yani ekside kapattı. Sony de yaklaşık 35 milyon dolar gibi bir kar elde edebildi. Haliyle meydan da Apple’a kaldı.

Analizlere göre Apple’ın akıllı telefon pazarındaki tüm faaliyet karındaki payı yüzde 104’e çıktı. Samsung’un ise yüzde 0.9 oranında kaldı. Sony’nin ise yüzde 0.4 civarında olduğu tahmin ediliyor. Yani pazarı tüm faaliyet karını Apple toplamış oldu.

Aslında akıllı telefon pazarında sevkiyat rakamlarına baktığımız zaman Samsung neredeyse Apple’ı ikiye katlıyor ancak Apple’ın kar marjı çok yüksek. Az sayıda ve pahalı akıllı telefonlar ile yüksek seviyede faaliyet karı elde ediyor. Samsung ise her segmentte yer aldığı için kar marjı oldukça düşük. Bunun üzerine bir de 2.3 milyar dolarlık Galaxy Note 7 zararı eklenince adeta çöküş yaşandı.

Samsung’un yılın üçüncü çeyreğinde 75 milyon akıllı telefon sattığı tahmin ediliyor. Apple ise 45.5 milyon iPhone sattı. Huawei de 35 milyon civarında satış ile üçüncü sıraya yerleşti. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9497 kez okundu.
55 kişi, toplam 62 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Apple, iphone 7 ve galaxy note 7
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim