Anlık Bildirim

Apple’ın çok özel ekran tamir aracı üçüncü taraf teknik servislere de geliyor

iPhone cihazınızda eğer cam kırılması Touch ID katmanını da etkilediyse sorun yetkili teknik servislerin boyunu aşan bir hale geliyordu. Apple şimdi bunun önüne geçiyor.

Apple’ın ekran değişimi söz konusu olduğunda iPhone modelleri için uyguladığı sıkı garanti tedbirleri herkes tarafından biliniyor. Genelde üçüncü taraf yetkili teknik servisler garantiyi bozmadan kırılmış ekranı değiştirme yetkisine sahip. Bununla birlikte Touch ID sensörü de zarar gördüyse işler değişiyor.

Sır makine

Touch ID sensörünün üçüncü taraf servislerde de değiştirmek mümkün ancak sistemin bu değişikliği tanıması gerek. Aksi takdirde Touch ID şifre girme veya Apple Pay gibi işlemlerde çalışmıyor. İşte burada devreye Horizon Machine giriyor.

Mikrodalga fırın büyüklüğünde gri bir cihaz olan Horizon Machine, iPhone cihazlarının sistemine erişerek değiştirilen sensörün işlemci ile iletişim kurmasını sağlıyor. Böylece sistem yeni bileşeni tanımış oluyor.

Horizen Machine normalde Apple’ın kendi mağazalarında bulunan ve tasarımı sır gibi saklanan, ayrıca sadece Apple mühendislerinin kullanabildiği bir cihazdı. Bu bakımdan Touch ID kırılmalarında telefonun illa ki bu cihaza girmesi gerekiyordu. Bu da tamir süresini oldukça uzatıyordu.

Apple geçen yıldan bu yana Singapur, Londra ve Şangay’daki bazı üçüncü taraf teknik servislerde Horizon Machine cihazını denemeye başlamıştı. Denemeler başarıyla sonuçlandı ve yıl sonuna kadar 400 adet Horizon Machine cihazının dünya çapındaki yetkili teknik servislere dağıtılması planlanıyor.

Apple aslında ekran tamiri işine iPhone 5 ile birlikte girmişti. Touch ID teknolojisinin kullanımı ile birlikte işler karmaşıklaştı ve bu bakımdan Horizon Machine çözümüne ihtiyaç duyuldu. Bu cihazı kim veya nerede üretiyor halen bir sır.

Global olarak 1 milyondan fazla iPhone satıldığı düşünüldüğünde her kullanıcının yanı başında bir Apple mağazası bulması mümkün değil. Bu bakımdan ABD’de bazı eyaletlerde yetkili teknik servislerin de bu imkana sahip olması için kanunlar çıkarılmıştı. Apple ise bir dönem yetkili servislerin de kullanıcının iPhone’una tam erişim sağlamasının kişisel verilerin korunması açısından sakıncalı olduğunu savundu ancak programı da uygulamaya koydu.

İlk etapta 200 adet Horizon Machine cihazının Kolombiya, Norveç gibi resmi Apple mağazası olmayan ülkelere kurulması planlanıyor. Kalan 200 adet Horizon Machine ise yıl sonuna kadar yerleştirilmiş olacak. Apple’ın bu tamirat işlerinden yılda 1-2 milyar dolar gelir elde ettiğini ve sektörün toplam büyüklüğünün 4 milyar doların üzerinde olduğunu da hatırlatalım.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim