Anlık Bildirim

Araştırma : LED ışıklar besin zincirini tehlikeye sokabilir

Araştırma : LED ışıklar besin zincirini tehlikeye sokabilir

Günümüzde LED ışıklandırma sistemleri başta enerji tasarrufu olmak üzere akıllı teknolojiler gibi pek çok alanda yatırım yapılan ve el üstünde tutulan sistemlerden. Ancak teknolojinin nimetlerinin getirisi olduğu kadar götürüsü de oluyor. 

Yeni Zelandalı bilim adamları tarafından yapılan bir araştırmaya göre türü ve markası ne olursa olsun LED ışıklandırmalar geleneksel sarı ışıklı sodyum ışıklandırmalara göre yüzde 50 daha fazla böcek toplanmasına neden oluyor. 

Işıklandırma sistemleri var olduğundan bu yana çevresinde uçuşan böcekleri hep seyretmişizdir. Zaman zaman normal gelen zaman zaman da rahatsızlık veren bu konu peki neden önemli bir hale gelmeye başladı?

Araştırmacılar buun cevabını da veriyor. Nispeten daha parlak olan LED ışıklar eğer yaygın biçimde sokak lambalarında kullanılmaya başlarsa, çingene kelebekleri gibi daha büyük boyuttaki böcek türlerini toplamaya balşayacak ve burada telef olmaya başlayan böceklerin besin zincirleri de bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.

Işık kirliliği zaten yıllardır çevre konulu araştırmaların gündeminde ve aşırı ışıklandırmanın biyolojik ve kültürel ekosisteme zarar verdiği çeşitli analizlere konu oluyor. Besin zinciri konusunda ise bilim adamlarının ve teknoloji uzmanlarının daha az zararlı çözümler için birlikte çalışması gerektiği belirtiliyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
1154 kez okundu.
15 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
led
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim